De ce „Biblia” poartă numele de… Biblie?

22.08.2024
De ce „Biblia” poartă numele de… Biblie?

Cartea de căpătâi a Creștinismului și a Iudaismului poartă numele de Biblie. Textele din Biblie sunt scrieri ale unor documente separate (numite „cărți”) scrise într-un interval de timp de circa 1.000 de ani. Totuși, de ce „Biblia” poartă numele de… Biblie?

De unde vine numele de „Biblie”?

Ei bine, numele de „Biblie” provine din cuvântul grecesc „βιβλία” (biblía), care înseamnă „cărți”. Acest termen este forma de plural a cuvântului „βιβλίον” (biblíon), care înseamnă „carte” sau „pergament mic”. În limba latină, termenul a fost preluat sub forma „biblia sacra”, care se traduce ca „cărțile sfinte”.

Originea acestui cuvânt atât de folosit la nivel mondial poate fi urmărită până la orașul antic Byblos (în prezent în Liban), care era un centru important de comerț cu papirus (un material folosit pentru scriere în antichitate). Din acest motiv, „byblos” a ajuns să fie asociat cu cărțile sau scrierile.

Cine a scris Biblia?

Se presupune că Vechiul Testament este rezultatul activității a circa 100-150 scriitori diferiți. Unele dintre cărți sunt rezultatul mai multor autori, nu doar a unuia și Vechiul Testament a fost scris pe parcursul a câteva sute de ani.

Cine a scris Vechiul Testament?

Mulți îl consideră pe Moise ca fiind autorul principal al primelor cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul), cunoscute sub numele de Tora. David este considerat principalul autor al Psalmilor deși și Regele Solomon, fiul lui David, este creditat cu scrierea unei părți însemnate a zicătorilor din Biblie. Printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.

Dar Noul Testament?

Noul Testament este format din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Iisus Hristos, miracolele pe care le-a făcut acesta, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea. Noul Testament mai cuprinde 21 de epistole scrise de Pavel, Ioan, Petru, Iacob și Iuda.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde s-ar afla, pe Glob, Grădina Edenului, locul în care ar fi trăit Adam și Eva?
Unde s-ar afla, pe Glob, Grădina Edenului, locul în care ar fi trăit Adam și Eva?
Biblia, cartea de căpătâi a Creștinismului, spune că primii oameni de pe Pământ ar fi fost Adam și Eva. Aceștia au fost și părinții omenirii. Ei au trăit în Grădina Edenului. Unde ar... citește tot
Raritate în lumea animală. Ce specii de animale de pe planeta intră la menopauză?
Raritate în lumea animală. Ce specii de animale de pe planeta intră la menopauză?
Menopauza, în sensul în care o înțelegem la oameni, adică încetarea perioadei fertile, este un fenomen mai rar întâlnit în regnul animal. La multe specii, fertilitatea scade treptat, dar nu... citește tot
De ce vrea Trump Canada? La ce îl ajută anexarea Canadei?
De ce vrea Trump Canada? La ce îl ajută anexarea Canadei?
La fiecare ieșire în public, Donald Trump, cel mai puternic om din lume, îi pune pe toți pe jar cu declarațiile sale. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își... citește tot