De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

05.10.2023
De ce buruienile cresc mai repede decât legumele?

O curte curată este semn că proprietarul este gospodar. În spatele îngrijirii acesteia stă foarte multă muncă, oboseală și chiar frustrare. Spațiile au nevoie de întreținere constantă, în așa fel încât buruienile să nu cotropească toată zona. De ce întotdeauna buruienile cresc mai repede decât legumele?

De ce buruienile cresc foarte repede?

buruienile

Cei care locuiesc la curte sigur cunosc frustrarea de a munci des la îngrijirea acesteia. Fie că au și un loc în care au plantat legume sau fie că au doar gazon, acestea trebuie curățate constant de buruieni. Se pare că pământul este mai fertil pentru buruieni, decât pentru ceea ce plantăm noi intenționat.

Oamenii de știință au și o explicație pentru această situație pentru a-i liniști pe fermieri sau pe agricultori. Există mai multe motive, însă conținutul din sol este cel mai concret. Buruienile pot trăi la multiple temperaturi și pot crește în solul care au conținut ridicat de azot. Acestea folosesc mai puțini nutrienți și un nivel mai scăzut de apă decât legumele, astfel că nu au nevoie de atât de multe lucruri pentru a supraviețui.

Buruienile sunt partea cea mai enervantă din viața grădinăritului. Acestea pot prelua o zonă în doar câteva ore, distrugând plantele și chiar întregi culturi. Condițiile de sol declanșează creșterea buruienilor, inclusiv temperaturile scăzute, lumina intensă și chiar seceta. Factorii menționați anterior pot fi controlați prin practici adecvate de irigare și fertilizare care minimizează aceste condiții.

În concluzie, acestea cresc mai repede decât alte plante pentru că au o rată de fotosinteză mai eficientă. Deși ineficiente la prima vedere, ele pot produce de două ori mai mult oxigen și pot crește de patru ori mai repede decât diferite legume.

Care sunt cele mai ușor legume de crescut la bloc?

Din păcate, evoluția societății a privat mulți oameni de fericirea de a locui la curte. Un apartament de 2-3 camere, în care adesea vecinii sunt supărați, reprezintă un ideal pe care cei mai mulți locuitori de la oraș. Cei care stau la curte se pot bucura de natură, un spațiu de desfășurare mai mare, dar și de bucuria de a-și procura singuri legumele.

Haide să vedem ce legume poți face și tu acasă în apartament, pe balcon:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot