SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie dreaptă. Oare de ce au fost gândite astfel?
O privire asupra hărții Statelor Unite ale Americii îi face pe mulți oameni să se întrebe de ce foarte multe state au o formă aproape dreptunghiulară. Multe dintre acestea au cel puțin o graniță în linie dreaptă. Acest lucru este valabil și în cazul provinciilor din Canada. Situația este una ciudată, având în vedere că granițele dintre țări și state tind să fie neregulate, fiind stabilite, de obicei, după formele geografice.
Când granițele au fost trasate printr-o zonă în care locuiau deja oamenii, acestea tindeau să fie în zig-zag, fiindcă persoanele din zonă aveau interesele lor în regiune. Cum ar fi fost o frontieră în linie dreaptă care trecea chiar prin câmpurile unui fermier. Cu siguranță nu și-ar fi dorit ca pământul lui să fie împărțit între două state sau țări. Prin urmare, în astfel de cazuri, granița a luat forma care a satisfăcut majoritatea oamenilor din zonă.
În trecut, oamenii s-au așezat în Statele Unite ale Americii în zona de est și în cea de vest. Ca atare, statele centrale au fost foarte puțin populate, iar când au fost trasate granițele nimeni nu s-a opus, astfel că autoritățile au decis să tragă o linie dreaptă, efectiv. De obicei, frontierele au fost gândite în funcție de râuri și munți, însă atunci când aceste forme geografice au lipsit cu desăvârșire, o linie dreaptă a părut a fi alegerea perfectă.
Această idee a fost valabilă și atunci când a fost trasată granița dintre SUA și Canada. Frontiera dintre cele două țări este formată, în cea mai mare parte, din două linii drepte: una verticală și cealaltă orizontală. Trebuie precizat că mai sunt unele zone neregulate.
Granița dintre Canada și Statele Unite este cea mai lungă graniță internațională din lume cu o lungime de 8.891 de kilometri. Frontiera terestră are două secțiuni: o linie orizontală în partea de sud și o linie verticală în partea de vest, unde se găsește statul american Alaska. Comisia binațională de delimitare internațională se ocupă de chestiunile legate de marcarea și menținerea graniței, iar Comisia mixtă internațională se ocupă de problemele referitoare la apele de graniță.
Foto: sovereignlimits.com și dashamlav.com