De ce cântă greierii?

de: Ana-Maria
14 02. 2022
Greierii

Majoritatea oamenilor au auzit greierii cântând în serile calde de vară. În timp ce multe dintre speciile de greieri cântă în principal noaptea, unii greieri o fac și în timpul zilei și în timpul nopții.

Diferite specii de greieri produc diferite tipuri de sunete. De exemplu, la Gryllus bimaculatus (greierul de câmp), sunetele pot ajunge până la 100 de decibeli, în timp ce Gryllotalpa vineae (greierul aluniței) la aproximativ 88 de decibeli. Pentru comparație, claxonul unei mașini ajunge la aproximativ 110 decibeli, iar fluierul unui arbitru poate atinge 115-125 decibeli.

De ce cântă greierii?

Greierii masculi produc sunete frecându-și aripile din față, în piele, de exemplu, crestături ca niște pile de pe marginile aripilor se freacă de o margine ascuțită (răzuitoare). Aceasta se numește „stridulare” (ciripire) și este folosită pentru a atrage femeile greieri ca pereche.

Când acest sunet este produs, aripile greierului sunt ridicate. De fiecare dată când aripile se freacă împreună, acesta se numește „puls”, iar frecvența pulsului este influențată de factori precum temperatura, de exemplu, ritmul mai rapid la temperaturi mai calde. Frecvența pulsului și modelul pulsurilor diferă, de asemenea, între speciile de greieri. Relația dintre temperatură și rata de ciripit este cunoscută sub numele de legea lui Dolbear.

Atât greierii masculi, cât și femele aud printr-o pereche de organe timpanale pe aripile lor anterioare (tegmina), care vibrează ca răspuns la moleculele care vibrează (sunetul pentru oameni) din aerul înconjurător. Greierii femele nu produc sunete, dar vor merge sau zbura către masculii cântători, urmând un model de comportament numit „fonotaxis” (mișcare către un sunet).

Un cântec provocator permite greierilor de sex masculin să interacționeze agresiv unii cu alții, să stabilească un teritoriu și să pretindă accesul la femele pe acel teritoriu. Un cântec de triumf este produs pentru o perioadă scurtă după împerechere și poate întări legătura de împerechere pentru a încuraja femela să depună ouă în loc să găsească un alt mascul, scrie ThoughtCo..

Greierii știu când un om se apropie pentru că sunt sensibili la vibrații și zgomote. Deoarece majoritatea prădătorilor sunt activi în timpul zilei, greierii ciripesc noaptea. Cea mai mică vibrație ar putea însemna o amenințare care se apropie, așa că greierul tace pentru a alunga prădătorul de pe urma lui.

Foto: Depositphotos.com