De ce capitala Imperiului Roman s-a mutat la Constantinopol?

05.10.2022
De ce capitala Imperiului Roman s-a mutat la Constantinopol?

Imperiul Roman a fost unul dintre cele mai mari imperii din istoria omenirii. În vârful apogeului său, în timpul domniei lui Traian (18 septembrie 53 – 8 sau 9 august 117), suprafața acestuia măsura peste 5 milioane de kilometri pătrați. Un teritoriu imens care era foarte greu de condus și de administrat.

Capitala Imperiului Roman a fost multă vreme la Roma, iar toate deciziile politice și economice erau aprobate aici. Cu toate că forma de guvernământ era una autocratic,ă era foarte greu de administrat un teritoriu atât de mare. Vremurile erau dificile, iar informația și deciziile circulau extrem de greu. Lumea era într-o continuă schimbare, iar creștinismul începea să devină religie dominantă.

Drept urmare, în timpul lui Dioclețian (22 decembrie 244 – 310) Imperiul Roman a fost împărțit în două părți: zona estică și zona vestică. Potrivit Wikipedia.org, creștinismul a luat amploare în secolul al IV-lea, devenind religia oficială a imperiului în urma Edictului de la Milano din 313 sub domnia lui Constantin cel Mare și a celui de la Tesalonica din 380. După moartea împăratului Teodosiu I din 395, imperiul a fost împărțit definitiv între fii săi Arcadius și Honorius, în Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit.

Constantinopol, capitala Imperiului Roman

Între Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit a urmat o serie de războaie pentru a domina Europa. Constantin cel Mare (27 februarie 274 – 22 mai 337) a condus Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, în timp ce Licinius era liderul Imperiului Roman de Răsărit. Între cei doi împărați au avut loc mai multe conflicte militare, care s-au terminat în anul 324 când Licinius a fost spânzurat. Drept urmare, Constantin cel Mare a devenit singurul împărat al celor două imperii.

Hagia Sophia, catedrala construită de pe vremea Imperiului Roman

 

Istoricii au considerat că după această victorie Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit s-au unificat. Datele tind să confirme acest lucru, deoarece Constantin cel Mare a decis ca oraşul Byzantion să fie refăcut şi modernizat. În anul 330, Constantin cel Mare a fondat Constantinopolul pe locul vechii colonii grecești Byzantion. Ba mai mult acesta a decis ca aici să fie mutată capitala Imperiului Roman.

Decizia a venit ca urmare a acțiunilor militare de pe continent, deoarece Roma era luată în vizor de triburile germanice care atacau tot mai des. Astfel că, din anul 330 și până în 1204 Constantinopolul a fost centrul economic, politic și cultural al Imperiului Roman. Acesta a devenit cel mai mare și cel mai bogat oraș din Europa.

Începând cu 1204, orașul a fost ocupat și jefuit de cruciații apuseni, fiind eliberat abia în 1261 de forțele Imperiului de la Niceea. A urmat o perioadă relativă de pace. După un asediu de două luni, în data de 29 mai 1453, Constantinopolul a fost cucerit de sultanul otoman Mahomed al II-lea. Orașul a devenit capitala Imperiului Otoman până la căderea acestuia în anul 1922.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot