Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente de om în fiecare zi. Fie că se mănâncă fiartă, prăjită sau pe grătar, carnea nu lipsește de la nicio masă. Carnea de vită este un aliment bogat în vitamine, are un preț pe măsură, iar modul în care se gătește este special. De ce nu este bine să mâncăm carnea de vită foarte bine gătită?
Fiecare client care calcă treptele unui restaurant are preferințe diferite legat de aspectul și gustul cărnii de vită. Cei care cer ca această carne să fie gătită rare sau well-done, vor atrage priviri din partea altor clienți sau chiar bucătari.
Conform specialiștilor în carne, o friptură gătită mediu va oferi o experiență unică în papilele gustative. Fripturile pregătite rare sunt considerate ca fiind cele mai bune de mâncat și digerat, deoarece proteinele nu s-au deteriorat, iar grăsimea rămasă oferă o aromă de calitate superioară. Gătite la foc ridicat, carnea nu va avea gustul potrivit și se va transforma în „cauciuc”.
Studiile spun că o carne gătită la nivel rare este suficient pentru a ucide bacteriile, precum E. coli sau Salmonella. Gătită la o temperatură mare, se poate produce o reacție chimică care pe termen lung produce amine heterociclice. Aceleași studii arată că persoanele care mănâncă carne well-done pentru o perioadă foarte lungă de timp sunt mai predispuse la cancer de vezică urinară.
Omul s-a născut vânător. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoie să vâneze diferite tipuri de animale pentru a face rost de carne. Fie că era făcută deasupra focului sau gătită în diferite oale, carnea nu a lipsit niciodată din dieta zilnică.
Din toate tipurile de carne care sunt consumate, aproximativ o treime din întregul volum internațional este cea de porc. În ierarhie se mai află carnea de pasăre, vită sau capră. La nivel global, China reprezintă cel mai mare consumator și totodată este partenerul comercial al Europei în materie de porc.
Foto: depositphotos.com