Amsterdam este capitala Țărilor de jos și este cel mai populat oraș al regatului. Colocvial, acesta are denumirea de „Veneția nordului”, datorită numărului surprinzător de canale care fragmentează orașul. Stilul de viață atrage anual milioane de vizitatori, fiind una dintre cele mai populare destinații din Europa. Turiștii ajunși aici rămân mirați de arhitectura unică, dar nu numai. Casele din oraș au un lucru în plus, care la prima vedere ne face să ridicăm din sprâncene. De ce casele din Amsterdam sunt dotate cu un… cârlig?
Cu peste 8 milioane de turiști anual, Amsterdam este cel mai vizitat oraș al țării, și nu ne mirăm de ce. Orașul este împânzit de activități pe tot parcursul anului, indiferent de vreme. Iar cele mai multe din activitățile turistice se află dincolo de imaginea tabu a anumitor cartiere. „Veneția Nordului” nu este un oraș ieftin, dar este o destinație din care poate ieși o experiență unică.
Pentru a descoperi misterele acestei așezări, este nevoie de cel puțin 3 zile de hoinărit. Clădirile, podurile, gastronomia și activitățile de aici vor face ca timpul să zboare. Printre cele mai importante și drăguțe locuri de vizitat sunt:
Pe lângă toate locurile de vizitat, casele reprezintă un monument viu al orașului. Arhitectura zonei este una dintre cele mai ușor de recunoscut la nive mondial. Totuși, acestea ascund un fapt istoric, vizibil, dar pe care nu mulți îl cunosc. Fiecare casă din oraș, are în partea de sus un cârlig. Dar de ce?
Construcția foarte îngustă a caselor le-a deschis mintea cetățenilor pentru o noutate. Cârligele erau folosite pentru a ridica bunurile sau mărfurile la nivelurile superioare ale clădirii. Astfel, mobila de la etajele superioare nu era niciodată transportată pe scări, ci introdusă pe fereastră cu ajutorul acestor cârlige care erau folosite ca un scripete. Totodată, casele au fost realizate cu o anumită înclinație pentru a nu se ciocni obiectele de perete sau geamuri.
Foto: Depositphotos.com