De ce casele din Sibiu au ochi?

04.08.2020
De ce casele din Sibiu au ochi?

Unul dintre orașele turistice apreciate din România este orașul Sibiu (în germană Hermannstadt). Situat în sudul Transilvaniei, Sibiul reprezintă un important centru cultural și economic, dar și unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă.

Orașul, care în 2007 a fost Capitala Culturală Europeană, împreună cu Luxemburg, are toate resursele necesare să ofere fiecărui turist o ședere plăcută, relaxantă și de bună calitate.

În cei aproape 900 de ani de când Sibiul a obținut calitatea de civitas, acesta se distinge printr-un bogat patrimoniu istoric.

Plimbându-te prin centru istoric, în Piața Mare și în Piața Mică, dar și prin alte zonele ale orașului vei simți că ești urmărit de cineva de pe acoperișurile caselor. Între secolele XV-XIX au fost concepute diferite ferestre (lucarne) mici care au forma unor ochi. Acestea sunt „ochii orașului” care au fost construite cu rolul de a ventila podurile caselor, dar cu trecerea timpului au devenit un adevărat simbol al orașului.

Unii localnici spun că ferestrele „trag cu ochiul” și îi sperie pe oameni făcându-i să creadă că sunt urmăriți și îi obligă astfel să aibă un comportament civilizat.

„În cazul lucarnelor, avem o lucarnă standard pentru oraşul Sibiu şi avem lucarne stilizate, care nu au treabă cu ochii Sibiului. Aceşti ochi ai Sibiului sunt un trademark al Sibiului. Dacă mergem şi vedem o lucarnă originală din Sighişoara sau Braşov, dacă mergem în mediul săsesc, nu găsim această formă. Pe la 1700, perioada barocă, au apărut aceste lucarne”, a explicat istoricul Răzvan Pop, viceprimar al Sibiului pentru digi24.ro.

La pas prin Sibiu și prin împrejurimile Sibiului

În Sibiu se găsesc două dintre cele mai frumoase parcuri din România: Parcul Sub Arini şi Pădurea Dumbrava.

Satele din jurul Sibiului se remarcă atât prin peisaj natural de excepție, cât și prin tradițiile populare păstrate încă și promovate.

Munții Făgărașului aflați în apropierea orașului sunt o destinație importantă pentru drumeții, iar stațiunea Păltiniș reprezintă o destinație pentru sporturile de iarnă.

Poți ajunge pe cea mai spectaculoasă șosea din România, pe Transalpina, ieșind din Sibiu, prin localitatea Jina.

La intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara începe Transfăgărășanul, șosea cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș.

Foto: oradesibiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot