De-a lungul timpului, au existat numeroase conflicte, mai mici sau mai mari, determinând modul în care societățile s-au dezvoltat dar și granițele țărilor așa cum le știm astăzi. Chile este un stat din America de Sud și, la o privire pe hartă, impresionează prin felul în care este delimitată frontiera. Țara pare a fi o linie dreaptă de la nord la sud, având o lățime foarte mică. De ce arată așa?
Graniţele statului chilian au fost influenţate de geografia locală, dar şi de războaiele purtate de-a lungul timpului. Astfel că, în prezent, statul sud-american arată precum o linie lungă, dacă privești din satelit. Potrivit datelor oficiale, lungimea țării măsoară 4.300 de kilometri, iar lățimea doar 350 de kilometri.
Granițele actuale ale statului Chile au fost stabilite la sfârșitul anului 1880, când națiunea și-a capturat în cele din urmă teritoriile sudice. Lățimea sa mică și lungimea impresionantă au fost definitivate în perioade diferite. Geografia a jucat un rol important, fiindcă țara este așezată între lanțul muntos Anzi la est și Oceanul Pacific la vest. Munții care trec de-a lungul graniței cu Argentina ocupă aproape jumătate din lățimea țării. Cei mai mulți chilieni trăiesc în Valea Centrală, o bucată îngustă de pământ de-a lungul unor munți mai mici de pe coastă, potrivit slate.com.
Lungimea țării este în mare parte un produs a expansiunii coloniale și a campaniilor militare moderne. În secolul al XVI-lea, un contingent de conchistadori a migrat în zonă din colonia peruană, în căutarea aurului. Aceștia s-au stabilit în apropiere de Santiago, capitala statului chilian de azi, cu câteva avanposturi mai la sud. Anzii sunt cel mai înalt lanț de munți din emisfera vestică, condițiile de teren neprielnice descurajându-i pe spanioli să-și extindă colonia spre est.
Când Chile și-a câștigat independența față de Spania în 1818, țara avea o suprafață de doar o treime din teritoriul din prezent. Abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, națiunea și-a dobândit cea mai mare parte a pământului. În timpul Războiului Pacificului din anii 1880, Chile s-a luptat cu Peru și Bolivia pentru controlul terenului profitabil și bogat în nitrați din nord. Chilienii victorioși au smuls vârful sudic al Perului și toată coasta Pacificului, care aparținea Boliviei.
Chile a cucerit, totodată, și partea de jos a țării în aceeași perioadă, adică fâșia lungă de pământ de sub râul Biobío, care a aparținut timp de secole unui popor indigen, cunoscut sub numele de Mapuche. Deși acest grup a rezistat cu succes subjugării atât de către imperiul incas, cât și de cel spaniol, el a fost în cele din urmă învins de armata chiliană în anii 1880.
Chile este cea mai stabilă țară din America de Sud, fiind prima din regiune din punct de vedere economic. Statul chilian arată foarte bine în statistici după nivelul de dezvoltare, competitivitate, calitatea vieții, stabilitatea politică, globalizare, libertatea economică, corupția scăzută și nivelul redus de sărăcie. Potrivit datelor oficiale, din anul 2011 țara are o populație de aproximativ 20 de milioane de oameni.
Foto: Depositphotos.com