De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

de: Claudiu Petrișor
08 06. 2018
ex

Scaunul electric este unul dintre cele mai terifiante obiecte inventate vreodată de om. Deși mii de oameni și-au găsit sfârșitul pe acest dispozitiv, se pare că scaunul electric a apărut chiar din necesitatea de a nu mai chinui condamnații la moarte.

Una dintre cele mai vechi metode de execuție este spânzurătoarea și această metodă a fost folosită sute de ani în Statele Unite ale Americii. Totuși, la finele anilor 1800, metoda a început să fie considerată extrem de dură întrucât unii condamnați mureau lent și în chinuri.

De ce Bucureștiul se mai numește și „Micul Paris”? Cine i-a dat această poreclă?

Astfel, schimbarea a venit din New York, acolo unde un comitet a fost însărcinat să găsească o metodă de execuție mai umană. Se pare că în anul 1881, un medic a asistat la moartea unui om care s-a electrocutat din greșeală. Doctorul a fost uimit de rapiditatea cu care și-a găsit sfârșitul bărbatul și ideea a ajuns la urechile senatorului McMillan.

Primul scaun electric a fost produs de doi ingineri americani, Harold P. Brown şi Arthur Kennelly. Pentru a demonstra cât este de „performant”, aceștia au omorât mai multe animale domestice. Prima demonstrația a fost cu un labrador de 34 de kilograme.

Cine a fost primul om executat pe scaunul electric?

Comitetul din New York a adoptat scaunul electric în anul 1889, iar în anul 1890 criminalul William Kemmler (30 de ani) a devenit prima persoană executată pe scaunul electric. Totuși, execuția nu s-a produs rapid, căci William Kemmler a rămas inconştient după prima trecere de curent prin corpul său, dar nu a murit.

De ce este București capitala României?

Apoi, acuzatul a fost din nou electrocutat, dar curentul cu puterea de 2.000 de volţi a dus la spargerea vaselor de sânge de sub piele, iar corpul condamnatului său a luat foc. Toți martorii au fost oripilați de noua metodă care, brusc, a devenit mai criticată decât ștreangul. Ulterior, metoda a fost adoptată în New York, Ohio, Massachusetts și New Jersey. Mai mult de 4000 de oameni au fost executați până în anii ’80.

Începând din anii ’80, injecţia letală a ajuns să fie considerată o metodă mai uşoară şi mai umană. Astâzi, scaunul electric a rămas o metodă opţională de execuţie.

Asa arăta un scaun electric