Pedeapsa cu moartea este ultima clipă de viață a unei persoane din închisoare. Doar anumiți condamnați au parte de pedeapsa capitală, în special cei ale căror faptele comise au fost de-a dreptul terifiante. În SUA, pedeapsa cu moartea este legală în 27 de state și nu poate fi contestată de către făptași. În ultimele zile ale persoanei în cauză, acesteia i se oferă un tratament special. De ce condamnații la moarte primesc „ultima masă”?
Actul execuției este un ritual care durează de secole. De regulă, ultima masă oferită deținuților din Statele Unite este văzută ca fiind un privilegiu. Din punct de vedere psihologic, aceasta este oferită pentru a le da condamnaților un ultim gram de control asupra a ce se întâmplă în jurul lor.
Deși internetul este împânzit de oameni care au primit această pedeapsă imediat, în realitate, în SUA sentința poate fi dată și după 20 de ani de jucatată. Astfel că „ultima masă” are un rol și de îmbărbătare.
Din punct de vedere religios, actul nu este privit cu ochi buni. Acest ritual provine din Europa, încă din vremea medievală, când religia era mult mai importantă. Condamnatul este privit precum Iisus Hristos care a împărtășit pâinea cu Iuda la Cina cea de Taină. A 3-a însemnătate a ultimei mese este legată de o superstiție. În Europa secolelor XV-XVI se credea că prizonierii care erau bine hrăniți înainte de moarte nu se mai întorceau ca spirite pentru a bântui călăii.
Regulile privind ultima masă diferă în funcție de statul în care se află închisoarea. Unele cereri pot fi refuzate, iar altele au un buget limitat.
De obicei, deținuților li se refuză cereri care includ alcool sau tutun. Totodată, de cele mai multe ori, dorințe privind alimentele care nu pot fi procurate din sistemul închisorii sunt refuzate.
Cele mai comune cereri sunt:
Unele închisori impun anumite limite financiare când vine vorba de ultima masă. De exemplu, un deținut poate cere alimente care nu depășesc suma de 40 de dolari.
Foto: Depositphotos.com