În mod obligatoriu, toate avioanele de linie sunt dotate cu celebrele cutii negre care înregistrează suntele în cabina de pilotaj și datele tehnice ale unui zbor. Totuși, deși sunt numite „cutii negre”, în mod ciudat, acestea sunt de culoare portocaliu aprins. De ce nu sunt negre?
Chiar dacă poartă denumirea de cutii negre, acestea au culoarea portocaliu aprins, pentru a fi mai vizibile atunci când anchetatorii le caută. Totuși, primele cutii erau cu adevărat negre.
Primul înregistrator de zbor a fost creat de francezul Fancois Hussenot, în anul 1939: Francezul era de părere că negrul are proprietatea de a proteja filmul de alte radiaţii venite din exterior. 14 ani mai târziu, australianul Havilland Comet a adăugat înregistratoare de sunet și le-a protejat cu o carcasă de oțel de culoare neagră.
Mai există o ipoteză potrivit căreia cutiile negre au primit această denumire din cauza faptului că erau negre de la funingine, în urma incendiului rezultat prăbușirii unei aeronave.
Ulterior, Autoritatea Civilă Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a introdus, în anul 1967, obligativitatea prezenței cutiei pentru avioanele mai grele de 9 tone. Totodată, specialiștii au decis să le vopsească portocalii pentru a fi mai ușor de identificat în cazul unui dezastru. Totuși, denumirea de cutii negre era deja cunoscută la nivel mondial și nu a mai fost schimbată niciodată.
Cutiile negre rezistă la 1100 de grade Celsius
De-a lungul anilor, cutiile negre au suferit o serie de îmbunătățiri. Astăzi, cutiile negre sunt produse astfel încât să reziste la orice fel de şoc: indiferent dacă este vorba despre un șoc termic sau un șoc mecanic. Acestea sunt învelite în titaniu și pot să reziste timp de o oră la temperaturi de până 1100 grade Celsius. Alte zece ore, cutiile nu cedează nici la 260 de grade Celsius. Acestea sunt la fel de rezistente și la frig și fac față unor temperaturi de -55 de grade Celsius.
Cutiile negre pot înregistra conversația dintre membrii echipajului, transmisiile radio, diferite alarme, vocile controlorilor de zbor și chiar zgomotul de la motor sau aerul care se mișcă în jurul avionului.
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot