De ce dăruim verighete la nuntă? De ce se poartă pe degetul inelar?

de: Claudiu Petrișor
31 01. 2019
verigheta

În zilele noastre, verighetele au ajuns să fie o costisitoare declarație de dragoste, cele mai strălucitoare dintre ele semnificând, de asemenea, sentimentele cele mai intense. Nimeni nu știe cu exactitate, însă, când a apărut această tradiție. Se spune că prima verighetă consemnată ar fi apărut în Egiptul antic, acum 4.800 de ani. Rogozuri, păpuriș și alte plante care creșteau în jurul mult mai cunoscutului papirus erau îndoite și transformate în inele pentru degete și alte accesorii purtate de femeile din acele zile.

Ce simbolizează verigheta?

Cercul este considerat simbolul eternității, lipsit de început și de sfârșit. Acest lucru nu era valabil doar pentru egipteni, ci și pentru alte culturi antice. Gaura din centrul inelului purta, de asemenea, o semnificație importantă, fiind văzută ca o ușă, un pasaj care poate duce către evenimente cunoscute și necunoscute. În alte cuvinte, cei care ofereau acest inel, ofereau, odată cu el, iubire nemuritoare.

Când au început creștinii să poarte verighetă?

Acest obicei a apărut și în religia creștină în jurul anului 860 însă, nu erau la fel de simple ca și acum. De obicei, erau decorate și gravate cu porumbei, harpe sau două mâini împreunate. Biserica, însă, a descurajat folosirea unor astfel de verighete, considerându-le „păgâne”, iar, în secolul XIII, verighetele au fost simplificate, devenind, mai degrabă, un obiect spiritual, decât material.

De ce se poartă verighetele pe degetul inelar?

De-a lungul timpului, verighetele au fost purtate pe degete diferite, inclusiv degetul mare, atât la mâna dreaptă, cât și cea stângă. Conform unei tradiții moștenită din perioada romanilor, verigheta este purtată pe degetul inelar al mâinii stângi pentru că se credea că se află o venă în acel deget, denumită „Vena Amoris” sau ”Vena Iubirii”, despre care s-ar fi spus că este direct conectată la inimă. Oamenii de știință au demonstrat acest lucru ca fiind fals, însă tradiția a fost păstrată.

Curiozități despre verighete

  • Cea mai timpurie și cea mai mică verighetă i-a fost oferită Prințesei Maria, fiica lui Henry al VIII-lea, în vârstă de doi ani în acel moment;
  • 17 tone de aur sunt folosite pentru verighete în SUA în fiecare an;
  • Prima verighetă cu diamant din istorie a fost oferită în anul 1477, când regele Maximilian I al Germaniei a cerut-o de nevastă pe Maria a Burgundiei, dăruindu-i un diamant.

Cum dădeau viață femeile în Evul Mediu? De ce reginele nășteau cu spectatori?

Foto: Pexels.com