De ce dau câinii din coadă? Ce încearcă să transmită când fac acest gest?

de: Claudiu Petrișor
07 03. 2018
caine

Câinii sunt, alături de pisici, printre cele mai îndrăgite animale de companie. Domesticirea câinilor a început acum 15.000 de ani și se spune despre aceste patrupede că sunt „cei mai buni prieteni ai omului”. Câinii posedă o inteligență nativă ieșită din comun și de multe ori comunică cu stăpânii lor prin diferite gesturi.

Unul dintre cele mai comune mijloace de comunicare ale câinilor este datul din coadă. Specialiștii în comportamentul animalelor susțin că, în funcție de poziția cozii, câinele transmite un mesaj distinct.

De ce dau câinii din coadă?

De obicei, dacă animalul mișcă din coadă în mod repetat, este semn că e fericit. Mișcatul cozii este sinonim cu o emoție fericită. Totuși, dacă animalul de companie își ține coada între picioare sau în jos, e semn că este supărat. Mai ales dacă această mișcare este asociată cu lătratul.

Totdată, trebuie menționat faptul că la câini comportamentul diferă extrem de mult de la o rasă la alta.

De ce se tem pisicile de castraveți?

Conform experţilor de la American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, atunci când coada se înclină spre dreapta, indică o emoţie pozitivă, iar spre stânga, o emoţie negativă. Oamenii de știință asociază mișcările cu zonele creierului câinilor: zona stângă a creierului controlează partea dreaptă şi viceversa. Astfel, emisfera cerebrală dreaptă este asociată cu procesarea sentimentelor negative, iar cea stângă cu cele de ordin pozitiv.

De ce zebra are dungi?

Se pare că mișcarea cozii în acest fel este o reacţie automată şi involuntară, determinată de activarea uneia dintre cele două emisfere cerebrale. Conform credințelor populare, dacă animalul are părul ridicat numai în zona de vârf a cozii înseamnă că îi este teamă sau simte primejdia.

Curiozități despre câini:

  • un câine care are vârsta de un an este la fel de matur din punct de vedere psihic precum un copil de 15 ani;
  • un câine poate avea un miros chiar și de 100.000 de ori mai bun decât cel al unui om normal;
  • petele câinilor dalmațieni apar pe parcursul vieții;
  • câinii din rasa Basenji nu pot lătra;
  • în doar 6 ani un câine și o cățelușă, împreună cu toți puii lor, pot face aproape 66.000 de câini.

Foto: pexels.com