Conform definiției, un dictator este un conducător de stat care dispune de puteri politice nelimitate. Când ne vine în minte substantivul „dictator”, gândul ne poartă la nume precum Adolf Hitler, Iosif Stalin, Francisco Franco sau Saddam Hussein. Ce au în comun aceștia pe lângă faptul că au fost nemiloși? Purtau mustață!
Există un motiv pentru care mulți dintre dictatori purtau mustață? Cel mai probabil, mulți și-au copiat modelele. Saddam Hussein l-a copiat pe Stalin. Stalin l-a copiat pe Lenin. Hitler l-a copiat pe Mussolini care doar uneori purta mustață. Cu toții ar fi putut copia despozi istorici cu mustață precum Genghis Khan sau Vlad Țepeș. În nenumărate rânduri liderii politici au dovedit că tind să se modeleze după personaje istorice trecute.
Mustața lui Stalin a fost, în multe privințe, o reacție la bărbilele predecesorilor de stânga precum Karl Marx și Vladimir Lenin. (După moartea lui Lenin, intelectualul marxist Leon Troțki scria că, „pentru tineri, ‘mustața lui Lenin devine un element foarte important. Pare să simbolizeze maturitatea, bărbăția și spiritul de luptă’”).
În Germania, mustața a fost un simbol al forței până la înfrângerea țării în Primul Război Mondial, când Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei și-a schimbat look-ul și și-a redus părul de pe față la o barbă mică, pacifică. Adolf Hitler, cel care vâna puterea, a adoptat un look cu mustață scurtă. Hitler spera să readucă Germania la gloria de odinioară, îmbinând vechiul și noul.
„El a înțeles că Germania nu se va ridica din nou agățându-se de trecut”, scrie istoricul Oldstone-Moore. „Știa că țara lui trebuie să se modernizeze și că el trebuie să se prezinte ca un lider modern. Avea nevoie de noi simboluri și de o nouă mustață”.
Look-ul cu care Hitler a venit la putere a fost popular în rândul cetățenilor germani la începutul anilor 1900, dar a fost ironizat de germanii de rând pentru că mustața scurtă era „prea englezească”. După Primul Război Mondial, însă, era momentul potrivit pentru „o nouă bărbăție germană”.
În timp ce asocierea lui Hitler cu mustața lui ni se pare elementară acum, el a încercat diferite look-uri înainte de a se decide asupra unei mustăți scurte. „Hitler a experimentat cu diferite tunsori și mustăți pentru a obține efectul potrivit”, scrie Oldstone-Moore conform nypost.com.
Mustața scurtă arăta o grijă pentru propriul chip și evoca tinerețea și eficiența. „Dacă are grijă de propriul chip astfel, poate avea grijă și de soarta Germaniei”, își spuneau nemții de rând care sprijineau ascensiunea lui Hitler. În timp însă, mustața cu ajutorul căreia Hitler și-a clădit un renume a devenit un simbol al nebuniei și cruzimii sale lucru care s-a păstrat până în zilele noastre.
Conform psihologilor, mustața ascunde uneori mișcarea buzelor. Aceasta determină ochiul să se concentreze asupra maxilarului inferior și a gurii, în timp ce nuanțele expresiei faciale sunt mai greu de văzut.
Totuși, au existat și destul de mulți dictatori care nu au purtat mustață. Printre aceștia se numără Mao Zedong, Kim Jong-Un sau Nicolae Ceaușescu! Ba mai mult, dictatorul român nu suporta artiștii care aveau mustață. Considera mustața ca fiind „tentă ungurească”.