De ce este Arabia Saudită una dintre cele mai restrictive țări din lume?

04.03.2021
De ce este Arabia Saudită una dintre cele mai restrictive țări din lume?

Situată în sud-estul Asiei, Arabia Saudită este cea mai mare țară din Peninsula Arabă. Denumită și  „Ţara celor două moschei sfinte”, Arabia Saudită se numără printre cele mai restrictive țări și este statul unde au loc cele mai multe condamnări la moarte și execuții.

Arabia Saudită este o monarhie absolută, succesiunea la tron fiind ereditară. Pratic, regele conduce țara în urma drepturilor islamice și a tradițiilor arabe, iar moștenitorii tronului trebuie să fie urmașii lui Ibn Saud. Familia regală, cunoscută sub numele de Saud, are control asupra întregii țări, majoritatea membrilor familiei ocupând funcțiile principale ale statului. Însăși denumirea țării vine de la familia Saud.

arabia

 

Fiind deținătoare a celor mai sacre orașe ale lumii musulmane, Arabia Saudită este gazda spirituală a islamului pentru toți musulmanii din lume. Spre exemplu, turiștii veniți să viziteze Arabia Saudită au de respectat un set strict de reguli atât islamic, cât și moral și cultural. Dezvoltarea puternică a religiei a ajuns atât de intens instaurată în țară astfel încât islamul se respectă cu strictețe, iar orice persoane comite o fărădelege sau infracțiune sfârșește, de multe ori, ucisă.

 

Condamnarea la moarte în Arabia Saudită

Condamnarea la moarte este cu siguranță una dintre cele mai drastice pedepse aplicate la momentul actal în lume. Printre țările în care încă se mai practică această pedeapsă se numără și Arabia Saudită, Indonezia, India, China și Statele Unite ale Americii.

moschee

La momentul actual, în Arabia Saudită are loc o execuție într-un interval de până la trei zile. În ultimii ani, rata pedepselor cu moartea a crescut în țară din cauza numărului mare de cetățeni străini veniți la muncă. Aceștia numărându-se printre cele mai multe victime. Conform rapoartelor statului, din 1985 până în 2015, din 1695 de persoane executate, 825 erau cetățenii străini.

Infracțiunile pedepsite cu moartea

Cu toate că Arabia Saudită este o țară foarte bogată datorită resurselor de petrol, prin rândul populației mai există și oameni care comit infracțiuni pedepsite aspru. Cu pedeaspsa capitală se pedepsesc următoarele fărădelegi: omor calificat, act de terorism, viol, trădare, crimă care nu a fost premeditată, adulter, jaf, posesie de droguri, distribuție de droguri, conum de droguri, act sexual homosexual, incendiere, spionaj, incendiere, vrajitorie și renunțare publică la religie. Cu toate că în majoritatea statelor codul penal specifică pedepsele minime și maxime stabilite de lege, în Arabia Saudită acest aspect nu există.

ucidere

Din moment ce acest cod penal lipsește cu desăvârșire, toată puterea cade în mâinile judecătorilor, care au cel mai mare cuvânt de spus. Referitor la sentințele pe care aceștia le propun, de obicei sentințe cu moartea, de cele mai multe ori sunt executate prin decapitarea persoanelor găsite vinovate.

Foto : Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot