De ce este bârfa bună pentru viața socială?

31.12.2021
De ce este bârfa bună pentru viața socială?

Bârfa este un mod de viață pe care îl asociem cu oameni invidioși care sunt geloși pe alții și le place să răspândească zvonuri. Fie că bârfa face referire la înfățișarea cuiva sau la nenorocirile pe care un om le întâmpină, noi vedem cleveteala ca pe ceva negativ. Dar, în realitate, bârga nu este atât de rea pe cât credem și chiar ne poate aduce ceva beneficii.

De ce este bârfa bună pentru viața socială?

Bârfa nu trebuie să fie negativă. Când spunem bârfă, cei mai mulți dintre noi se gândesc probabil la vorbe urâte și la răspândirea de zvonuri. Cu toate acestea, aproximativ 14% din conversațiile noastre zilnice constau în vorbe spuse pe la spate și, de cele mai multe ori, sunt mai degrabă neutre decât pozitive sau negative, sugerează un studiu.

Bârfa poate fi chiar benefică. Cercetările sugerează că defăimarea ne poate ajuta să construim conexiuni sociale și să învățăm prin experiențele altor oameni. Atunci când împărtășim informații importante despre noi înșine sau despre alți oameni, acest lucru poate fi plin de satisfacții și ne poate ajuta să construim încredere și legături mai puternice.

Ceea ce discutăm ne poate influența și comportamentul viitor. Când comparăm impresiile noastre despre alți oameni, ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine sentimentele și, de asemenea, să stabilim ce fel de comportament este. Bârfa poate promova și cooperarea.

Cercetătorii au creat un joc pentru a testa meritele bârfei. Oamenii de știință au decis să afle mai multe despre de ce oamenii bârfesc și cărui scop servesc, și au creat un joc online. În cadrul acestuia, participanții au jucat împreună 10 runde în grupuri de 6 persoane. În fiecare rundă, li s-au acordat 100 de puncte și puteau fie să păstreze banii pentru ei înșiși, fie să investească orice parte din aceștia într-un fond de grup. Această sumă a fost apoi înmulțită cu 1,5 și împărțită în mod egal între jucători.

Uneori participanții puteau vedea doar ce fac alți doi jucători și nu toți puteau să facă acest lucru. În aceste runde, li s-a permis să discute în mod privat cu un alt membru al grupului. Așa cum nu putem afla întotdeauna despre comportamentul cuiva în viața reală, participanții s-au bazat pe informațiile pe care ceilalți membri ai grupului le-au împărtășit în mod privat. Aceste informații i-ar ajuta să decidă dacă vor să se joace din nou împreună.

Rezultatele au arătat că jucătorii care au discutat între ei s-au simțit mai conectați unii cu alții. Acest lucru demonstrează că bârfa este, de fapt, o parte importantă a vieții noastre, care ne poate ajuta să construim conexiuni sociale și chiar să promovăm cooperarea.

Ce spune Iisus Hristos despre bârfă?

De departe, Iisus Hristos este cea mai bârfită persoană din istorie. El este bârfit și în zilele noastre de necredincioși, fiindcă reprezintă Calea lui Dumnezeu. Bârfa este cea care a adus ca Iisus Hristos să fie arestat şi omorât.

„Arhiereii şi tot sinedriul căutau împotriva lui Iisus mărturie ca să-L dea la moarte, dar nu găseau. Că mulţi mărturiseau mincinos împotriva Lui, dar mărturiile nu se potriveau” (Marcu 14, 55-56).

Iisus Hristos a propovăduit că bârfa se naște în inima omului. El a tras atenția că fiecare cuvânt rostit aduce cu el o responsabilitate, care va fi analizat la judecată.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot