De ce este bradul verde tot timpul anului?
Bradul cuprinde între 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae. Acesta se găsește preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Bradul este copac de talie mare cu înrădăcinare pivotantă. Coroana acestui arbore este piramidală deasă, umbroasă, scoarța mult timp netedă cu pungi de rășină.
De ce este bradul veșnic verde?
Frunzele bradului sunt speciale, ele se aseamănă cu niște ace de 2 cm. Acestea sunt mai moi decât ale altor conifere și se schimbă treptat de-a lungul întregului an. Bradul crește în jurul altitudinii de 500 de m și se găsește cu precădere în ariile muntoase ale zonei temperate.
De ce bradul nu se usucă?
Bradul se adaptează ușor tuturor condițiilor de climă, inclusiv înghețului. Frunzele bradului sunt ca niște ace foarte subțiri și în felul acesta mențin apa și nu îngheață pe timpul iernii. Totodată, ele sunt aparate și de o rășină.
Conurile nu sunt fructele bradului, însă în ele se dezvoltă semințele acestuia. La maturitate, aceste conuri se desfac, iar semințele ies din ele, căzând pe pământ și dând naștere altor brazi. Bradul crește foarte drept, iar lemnul lui este folosit la fabricarea mobilei fiind foarte rezistent.
Bradul de Crăciun
Bradul este un simbol de Crăciun și este împodobit în fiecare an, în luna decembrie, de majoritatea populației de pe glob. Primul brad împodobit a apărut la Riga, în Lituania în anul 1510. 11 ani mai târziu, în 1521, prințesa Helene de Mecklenburg duce tradiția tocmai în Franța, după căsătoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se răspândește cu rapiditate în întreaga Europă.
În România primul brad a fost împodobit la curtea regelui Carol I, în anul 1866. Obiceiul a fost preluat, după aceea, de restul populației.
Foto: Pexels.com