De ce este cerul albastru?

12.07.2022
De ce este cerul albastru?

Contrar așteptărilor și dovezilor evidente, cerul nu este albastru. Faptul că oamenii percep cerul albastru nu este altceva decât o iluzie optică. Cum e posibil? 

De ce este cerul albastru?

„De ce este cerul albastru?”, îi întreabă copii pe părinții lor? O întrebare grea, la care nu toată lumea are un răspuns. Oamenii văd cerul albastru din cauza gazelor din atmosferă, cum ar fi oxigenul, nitrogenul, azotul şi dioxidul de carbon. Când lumina Soarelui intră în contact cu acestea, se reflectă, iar fiecare moleculă devine o sursă de lumină. Trebuie spus că lumina soarelui are toate culorile: roşu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo și albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective.

Unde se duce Soarele noaptea? Ce este Midnight Sun?

În acest fel, lumina violetă și albastră este reflectată de la o moleculă la alta astfel încât pare că vine de peste tot (lumină difuză), motiv pentru care cerul are culoarea albastră pe care o percep ochii noștri.

Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?

Celelalte culori nu sunt la fel de uşor dispersate de atmosfera Pământului, iar din această cauză ele vin la noi într-o lumină mai puţin directă.

De ce nu este cerul violet?

La această întrebare, răspunsul este unul singur: culoarea cerului este albastru și nu violet, deoarece Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare și pentru că ochii noștri captează mai eficient această nuanță.

Cer

Curiozități despre Soare:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot