O plimbare pe plajă alături de persoana iubită reprezintă una dintre dorințele multor persoane. Cu toate acestea, mersul pe nisip poate fi obositor, având în vedere că deplasarea este mai anevoioasă decât pe o suprafață mai dură. Dar de ce este dificil să mergi pe nisip?
Nisipul este moale și la fiecare pas te afunzi un pic în el. Drept urmare, mersul presupune mai mult efort, iar la finalul călătoriei o persoană se poate simți istovită. În plus, suprafața de sub nisip este și ea neregulată, astfel că organismul uman trebuie să facă tot timpul ajustări fizice pentru a se menține în echilibru. Potrivit oamenilor de știință, corpul consumă de 2,1 până la 2,7 ori mai multă energie la fiecare pas făcut pe nisip decât pe o suprafață mai dură.
Pe nisip, baza de sprijin este, de asemenea, neregulată, iar deplasarea pe teren neregulat necesită energie suplimentară. Când nisipul este umed, devine mai compact, iar mersul pe el este mai asemănător cu mersul pe teren ferm, a spus Paola Zamparo, cercetător în biomecanică la Universitatea din Verona din Italia, pentru livescience.com.
Un studiu efectuat de oamenii de știință în anul 2022, de la Universitatea din Liverpool, a evidențiat că oamenii merg diferit pe nisip decât o fac pe terenurile mai dure. Astfel, s-a descoperit că deplasarea pe suprafețe moi, cum ar fi nisip, noroi și zăpadă, îi face pe oameni să aibă pași mai lungi și să facă mișcări mai mari la șold și la genunchi, iar aceste acțiuni folosesc mai multă energie decât mersul pe o suprafață solidă.
Surprinzător este faptul că alergarea pe nisip consumă mai puțină energie decât mersul obișnuit pe el, fiind nevoie doar de aproximativ 1,6 ori mai multă energie decât alergarea pe o suprafață plană și stabilă. Cea mai bună zonă de mers pe plajă este de-a lungul țărmului, acolo unde apa vine și udă nisipul după care se retrage. În felul acesta suprafața devine mai dură, însă dacă este prea multă apă nisipul va deveni din nou moale.
Foto: Pexels.com