De ce este interzis să faci poze cu bliț în muzee și biserici?
Cine nu a fost măcar o dată într-un muzeu unde era permisă fotografierea exponatelor sau a tablourilor, dar fără a fi folosit blițul? Există motive întemeiate pentru care conducerea muzeelor și a bisericilor din întreaga lume nu permit fotografierea cu bliț. Care sunt aceste motive?
Fiecare muzeu are propriile reguli când vine vorba de fotografiere. În cadrul unor muzee este chiar interzisă fotografierea cu totul din motive legate de dreptul de imagine, iar în altele nu este permisă fotografierea cu bliț (sursă de lumină proprie, intensă și de scurtă durată, cu care este prevăzut un aparat fotografic și care se aprinde simultan cu deschiderea obturatorului).
Blițul strică operele de artă
Ei bine, specialiștii în fotografie spun că blițul poate cauza deteriorarea obiectelor de artă și a altor exponate. Blițul de la aparatele foto emite o lumină puternică și intensă, care poate afecta culorile, pigmenții. Lumina intensă generată de bliț poate contribui la decolorarea și deteriorarea în timp a materialelor delicate, cum ar fi vopsele, hârtie sau textile. Supraexpunerea la lumină intensă, în special în cazul materialelor sensibile la lumină, poate accelera procesul de degradare.
Blițul este deranjant
Un alt motiv pentru care blițul este complet interzis este acela că prezența acestuia îi poate deranja pe ceilalți vizitatori și poate crea o atmosferă aglomerată în jurul exponatelor. Muzeele încearcă să ofere o experiență plăcută și educativă vizitatorilor, iar utilizarea blițului poate perturba această atmosferă.
De ce există taxă de fotografiere în anumite muzee?
Unele dintre muzee percep o taxă de fotografiere. De ce? În general, muzeele depind de diverse surse de finanțare pentru a-și susține operațiunile. Taxa pentru fotografiere reprezintă o modalitate de a aduna fonduri suplimentare pentru a susține conservarea, restaurarea și expunerea colecțiilor.
Unele obiecte expuse pot fi protejate de drepturi de autor sau alte restricții legale. Taxa pentru fotografiere poate fi o modalitate de a reglementa și controla utilizarea imaginilor pentru a evita încălcările drepturilor de autor.
Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?
Dacă în mod accidental ați distrus o piesă de muzeu, nu veți avea de suferit atât de mult din două motive: în primul rând, muzeele și galeriile au întotdeauna asigurare pentru eventuale daune. Apoi, cei ce dețin muzeele sunt destul de înțelegători cu privire la un eventual accident, mai ales că acestea au loc destul de rar.
De exemplu, în anul 2006, Nick Flynn s-a împiedicat în timp ce vizita muzeul Fitzwilliam din Cambridge și a spart trei vase antice ce valorau în jur de 175.000 de lire sterline. Ce au făcut oficialii muzeului? I-au trimis o notă vizitatorului buclucaș prin care l-au rugat „să nu mai viziteze muzeul din nou în viitorul apropiat”.
O altă situație similiară a avut loc în 2015. Atunci, un băiat de 12 ani era împreună cu părinții săi la o expoziție de artă taiwaneză. Acesta s-a împiedicat și a găurit o pictură veche de 350 de ani, în valoare de 1.500.000 de dolari. Organizatorii expoziției au asigurat în mod public băiatul și pe familia sa că nu vor fi obligați să plătească niciun fel de daune și nu vor avea probleme legale. Ba mai mult, unul dintre organizatori, Sun Chi-hsuan, a insistat asupra faptului că băiatul nu are nicio vină și totul a fost doar un accident nefericit.
Foto: rfi.fr