Pizza este, de departe, unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare din lume. Aceasta este apreciată și mâncată de majoritatea oamenilor, indiferent de clasa socială din care fac parte, de la copii la adulți. În prezent, pe piață sunt diferite sortimente de pizza, însă forma a rămas aceeași, rotundă chiar și după atâta timp de la apariția ei. Oare de ce?
Foarte multă lume se întreabă în mediul online de ce pizza se face doar rotundă. Trebuie precizat că există restaurante care mai servesc anumite pizza sub formă pătrată sau dreptunghiulară, însă majoritatea restaurantelor servesc preparatul sub formă rotundă.
Potrivit bucătarilor profesioniști, formă rotundă face mai ușor gătirea uniformă, în comparație cu o formă mai unghiulară. De asemenea, facilitează împărțirea rapidă, folosind o cantitate mică de glisări cu un tăietor rotund pentru pizza.
Când un pizzar întinde un bulgăre de aluat, îl aruncă în aer și folosește mișcări circulare cu mâinile și pumnii pentru a alungi forma. Drept urmare, se realizează aluatul de pizza care nu mai necesită nici o modelare.
O cutie pătrată este mult mai ușor de realizat, decât una rotundă, fiindcă poate fi produsă dintr-o singură foaie de carton. Totodată, aceasta se depozitează mai ușor și rămâne plată, o perioadă mai lungă, până când este utilizată. Indiferent de cum este preparată o pizza, aceasta va fi întotdeauna apreciată atât de copii, cât și de adulți.
Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai gustoase preparate de pe mapamond nu are un invetator? Cu toate că multă lume consideră că pizza își are originile din Italia, preparatul gustus datează din cele mai vechi timpuri, încă din antichitate.
Chiar dacă până la momentul actual nu există descoperiri arheologice, este deja bine cunoscut faptul că vechile popoare din Estul Mijlociu, precum egiptenii sau israelienii, au mâncat pâine dintr-un aluat necrescut care era copt în cuptoare.
Vechii antici din zona Mediteraneanului, cum ar fi grecii, romanii și egiptenii preparau un aluat rotund și plat care era numit „ pitta” și pe care îl asezonau cu uleiul de masline și anumite condimente, ceea ce noi în ziua de azi numic focaccia.
Se știe faptul că termenul pizza a apărut pentru prima dată într-un document vechi din anul 997, urmând apoi și alte documente medievale din frumoasa Italia centrala și de sud.
Foto: Pexels.com