Vârful Moldoveanu, denumit și „Everestul României” sau „Acoperișul României”, este cel mai înalt munte din țara noastră. Acesta este situat în Masivul Făgăraș și are o altitudine oficială de 2.544 de metri. Cu toate acestea, este posibil ca Vârful Moldoveanu să nu mai aibă această înălțime. Cum este posibil așa ceva?
De ce Vârful Moldoveanul nu mai are 2.544 de metri înălțime?
Cu altitudinea de 2.544 metri, Vârful Moldoveanu este unul dintre cele mai importante vârfuri al lanțului muntos Carpați, alături de vârful Gerlachovský, din munții Tatra (Slovacia), cu o altitudine de 2.655 metri. Potrivit specialiștilor în domeniu, este posibil ca „Everestul din România” să nu mai aibă această înălțime.
Datele arată că ultima măsurătoare a acestui munte a fost făcută acum 26 de ani și este foarte posibil ca eroziunea provocată de natură să fi scăzut din altitudinea Vârfului Moldoveanu. Cu toate acestea, până la noi măsurători, acesta are înălțimea oficială de 2.544 de metri.
Curiozități despre Vârful Moldoveanu
Cu toate că este cel mai înalt vârf de munte din România, Moldoveanul nu poate fi văzut din partea sudică. Acest lucru se întâmplă fiindcă el este înconjurat de vârfuri de munți care depășesc 2.500 de metri sau se află în apropierea acestei atitudini: Negoiu cu 2.535 metri, Viștea Mare cu 2.527, Lespezi cu 2.522 metri, Vârful Cornul Călțunului cu 2.510 metri, Vârful Vânătoarea lui Buteanu și Hârtopul Darei cu 2.507 și respectiv 2.506 metri, Dara 2.501 m și Scărișoara Mare cu 2.495 metri. Așadar, Vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, care sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.
Deși nu se știe cu exactitate de unde a fost botezat vârful poreclit „Everestul României” sau „Acoperișul României”, cel mai probabil este vorba despre stâna unui cioban venit din Moldova care era amplasată în apropierea faimosului vârf. O altă variantă ar fi existența unui cioban numit Ion Moldoveanu, originar din Curtea de Argeș, ale cărui mioare pășteau în zona semețului vârf.
Un lucru inedit este reprezentat de faptul că localnicii din zonă îi zic, de zeci de ani de zile, vârfului „Cioca Moldoveanului”, unde „ciocă” înseamnă un vârf de munte sau de deal. Din păcate, nu se știe cine a fost primul om care a cucerit Vârful Moldoveanu.
Pe Vârful Moldoveanu există mai multe steaguri ale României și un marcaj care indică cel mai înalt punct din țara noastră. Aici vântul bate destul de tare și alpiniștii care au ajuns declară la unison că peisajul „îți taie răsuflarea”.
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot