Uleiul este omniprezent în mâncare. Cu ajutorul acestuia prăjim, punem la cuptor și chiar folosim grătarul. De-a lungul timpului, în fiecare regiune a lumii au apărut tipuri diferite de uleiuri, iar printre cele mai cunoscute sunt cele de floarea-soarelui și de măsline. De ce este mai scump uleiul de măsline decât cel de floarea-soarelui?
Uleiul de măsline este un tip specific de ulei care se face în mai multe țări. Printre cele mai importante din Europa sunt Grecia, Italia și Spania. Acesta este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru mâncare, dar și pentru ritualuri religioase antice. Cum îi spune și numele, acesta este fabricat din măsline albe sau negre și este de mai multe feluri: extravirgin, virgin, lampant sau rafinat.
Datorită relațiilor economice, uleiul de măsline este disponibil de ani buni și pe rafturile magazinelor din România. Cele mai consumate tipuri sunt uleiul extravirgin și virgin, iar cele mai populare feluri de mâncare unde se folosește sunt salatele.
Cu toate că oamenii pot alege și acest ulei, puțini o fac din cauza prețului. Și așa încărcat de cheltuieli portofelul românilor, din cauza facturilor, cei mai mulți consumatori aleg să se îndrepte spre uleiul clasic de floarea-soarelui, pe care îl pot folosi chiar și la felurile clasice de mâncare.
Uleiul de măsline extravirgin este de departe cel mai scump de pe piață, iar acestui deznodământ i se datorează mai mulți factori. Conform specialiștilor, standardele foarte înalte, dar și procesul greu de obținere face ca prețul să fie piperat. Acesta nu trebuie să aibă mai mult de 0,8% aciditate, existând doar 2 metode de obținere: presarea măslinelor sau centrifugarea acestora.
Un alt motiv la fel de semnificativ pentru care este scump ține de măslinele folosite. Mare parte din cantitatea acestora sunt cultivate în regiunea Mării Mediterane, de aici provenind singurii și cei mai mari producători din lume, astfel că prețul este stabilit de cerere și ofertă.
Foto: Depositphotos.com