De ce este simbolul medical un șarpe pe un toiag?

de: Ana-Maria
21 12. 2020
Steaua Vieții

Imaginea șerpilor încolăciți în jurul unui toiag, care se regăsește pe ambalajele farmaceutice și pe frontispiciul spitalelor, este una cunoscută în domeniul medical. Mușcătura de șarpe este, în general, o veste proastă și poate avea urmări dintre cele mai tragice, motiv pentru care șarpele ar putea părea la prima vedere total nepotrivit ca simbol al medicinii.

Cu toate acestea, străvechea emblemă are în spate o poveste cu totul neașteptată. În fapt există două versiuni ale acestui simbol medical universal, conform sursei Live Science. Prima versiune este un caduceu, adică un toiag cu două aripioare în vârf, pe care se încolăcesc doi șerpi și care a fost purtat de zeul olimpian Hermes.

Caduceu

În mitologia greacă, Hermes era un mesager între zei și oameni (ceea ce explică aripile) și un ghid al lumii subpământene (care explică toiagul). Hermes a fost și patronul călătorilor, ceea ce sugerează o legătură cu medicina adecvată deoarece, în vremurile demult apuse, medicii trebuiau să parcurgă pe jos distanțe mari pentru a-și vizita pacienții.

Cupa Higeei cu şarpele lui Esculap, emblema farmaciilor

Simbolul medical, șarpele

Într-o versiune a legendei lui Hermes, acesta primește toiagul de la Apollo, care era zeul vindecării. Într-o altă variantă, Hermes primește toiagul de la Zeus, regele zeilor, toiag care era acoperit cu două panglici albe. Panglicile au fost ulterior înlocuite cu doi șerpi deoarece se spune că Hermes a folosit toiagul pentru a desparte doi șerpi care se luptau și care apoi s-au înfășurat în jurul toiagului său și au rămas acolo într-o deplină armonie.

O altă descriere anterioară a simbolului medical este toiagul lui Asclepius, despre care se credea că nu are aripi și că are un singur șarpe încolăcit pe el. Fiul lui Apollo și al prințesei Coronis, Asclepius este semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el putea să redea sănătatea bolnavilor și să readucă morții la viață.

Se spune, însă, că Zeus l-a ucis pe Asclepius cu un fulger pentru că a perturbat ordinea firească a lumii prin învierea morților, în timp ce o altă versiune susține că Zeus l-a ucis ca pedeapsă pentru acceptarea banilor în schimbul efectuării unei învieri. După ce a murit, Zeus l-a plasat pe Asclepius printre stele drept constelația „Ophiuchus” sau „Purtătorul de șerpi”.

Grecii aveau să considere ceva mai târziu șerpii ca fiind sacri și îi foloseau în ritualurile de vindecare pentru a-l cinsti pe Asclepius deoarece veninul de șarpe era văzut ca remediu. În același timp, faptul că șerpii își lepădau pielea era privit ca un simbol al renașterii și al reînnoirii.

Foto: Wikipedia