Unul dintre cele mai stranii monumente din lume este, cu siguranță, Turnul din Pisa (Italia). Anual, milioane de turiști ajung în Pisa pentru a se fotografia cu faimosul turn. Totuși, de ce este turnul din Pisa înclinat și care este povestea sa?
Inițial, turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul (clădire monumentală) din Pisa. După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, pe data de 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza solului argilos și nisipos, turnul a început să se încline în direcția sud-est, drept pentru care construcția a fost abandonată timp de 100 de ani.
După 100 de ani, următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. În anul 1372 construcția turnului de 56 de metri a fost complet finalizată.
De unde vine denumirea de Italia?
Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990. În ’90, turnul s-a aplecat la un unghi de 5,5 grade, dar în urma amplelor lucrări de remediere dintre 1993 și 2001, acesta a fost redus la 3,97 grade.
În cele din urmă, în decembrie 2001 turnul din Pisa a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.
Conform statisticilor, turnul din Pisa atrage peste 5 milioane de turiști în fiecare an. Pentru a urca până în vârf, vizitatorii au de urcat 269 de trepte.
Turnul din Pisa nu este singura construcție înclinată a lumii. În anul 2007, clopotul din Suurhusen, un sat din nordul Germaniei, a capatat notorietate după ce a intrat in Cartea Recordurilor pentru ca este mai inclinat decat celebrul Turn din Pisa. Edificiul are o înclinație de 5,19 grade, față de 3,97 grade, cât are turnul toscan.
Foto: Pexels.com