De ce fac rromii nunta joia? Din ce motiv se organizează în această zi?

de: Ana-Maria
28 01. 2021
tigani
Tigani

Nunta este, indiferent de cultură, zonă geografică sau tradiții, unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui om, o adevărată sărbătoare, încărcată de multă bucurie și voie bună.

De-a lungul timpului, oamenii au știu să treacă peste toate greutățile, peste toate obstacolele vieții și să ducă la îndeplinire porunca divină, și anume aceea de a forma cupluri.

Sunt oameni care merg mai departe și spun că ar fi în stare să divorțeze și să se căsătorească de o mie de ori, ca într-una dintre povestirile Șeherezadei din „O mie și una de nopți”, doar pentru a retrăi momentele unice pe care le oferă sărbătoarea căsătoriei și pe care le trăiesc alături de cei dragi.

Ce tradiții au rromii la nunți?

Tradiții precum bărbieritul mirelui, gătitul miresei, turta miresei, furatul miresei strigatul darului sau aruncarea buchetului sunt întâlnite atât la nunțile românilor, cât și la cele ale rromilor. În schimb, nunțile rromilor sunt încărcate de obieceiuri și de o cultură aparte.

Spre exemplu, rromii nu prea acceptă oficializarea unei relaţii între unul de-al lor şi o persoană din afara etniei, așa cum se întâmplă în alte grupuri sociale. În plus, de cele mai multe ori, fata este cea care decide cu ce băiat se va mărita.

Apoi, dacă un bărbat se căsătorește cu o fată din afara etniei, comunitatea acestuia poate accepta fata cu condiţia ca aceasta să se adapteze modului lor de viaţă.  În schimb, este interzis ca o femeie rromă să ia de soţ un bărbat care nu este de aceeași etnie.

De ce fac rromii nunta joia? Care este motivul?

În afara acestor frumoase tradiții, nunțile între rromi oferă luxul și fastul pe care le mai putem vedea, poate, doar în filme. Dar, dincolo de toate acestea, este ziua în care, de regulă, sunt organizate nunțile la rromi, și anume joia.

Religia creștină spune că zilele de post erau lunea, miercurea şi vinerea, iar pentru a respecta aceste zile , căsătoriile erau organizate marțea sau joia pentru ca, astfel, mâncarea să nu fie de post. Rromii, ca buni creștini ce sunt, au păstrat acest obicei de pe vremea când îl respectau cu toții atunci când munceau pe moșiile unde erau robi. În plus, din vremea robiei, aceștia evitau să facă nuntă sâmbătă, întrucât această zi era destinată moșierilor.

Foto: Pexels.com