De ce folia de aluminiu este lucioasă doar pe o parte?

01.03.2018
De ce folia de aluminiu este lucioasă doar pe o parte?

Cine s-ar fi gândit că un banal sul din aluminiu poate ridica întrebări la care se poate găsi cu greu un răspuns? Ei bine, deși toți folosim folia de aluminiu, sunt extrem de puțini cei care știu de ce acest produs care se găsește în toate bucătăriile este lucios doar pe o parte.

Pentru a afla răspunsul la întrebare, trebuie să spunem că cele două fețe distincte ale foliei sunt un rezultat al procesului de confecționare. Pentru fabricarea foii subțiri, în cadrul procedeului ce poartă numele Bayer, producătorii extrag aluminiul topit din oxidul de aluminiu, obținând un lichid de puritate mare. Acest lichid este turnat apoi în recipienți pentru răcire, rezultând astfel niște plăci mari de aluminiu, denumite ”lingouri”.

Fiecare lingou este apoi încălzit și laminat, trecând în mod repetat prin rolele grele ale unei prese industriale. Folia astfel obținută trece prin acest procedeu de mai multe ori, până când ajunge la grosimea dorită de producător.

Ce înseamnă OK? De unde vine OK?

De multe ori, folia ajunge la finalul procesului de fabricație să fie atât de subțire, încât se rupe. Când acest lucru se întâmplă, două foi cu grosime prea mică, care prezintă risc de rupere, sunt suprapuse și reintroduse în acest fel în procesul de fabricație. Rezultatul final este o folie cu două fețe. Astfel, partea foliei care a intrat în contact cu rola lustruită a presei industriale este lucioasă, iar  celalată parte, care a intră in contact cu cea de-a doua folie, rămâne mată.

Pe care parte a foliei se pun alimentele?

Multe dintre gospodinele care utilizează la gătit folia cu pricina se întreabă pe ce față se folosește. Întrucât foliile sunt făcute din același material, proprietățile lor rămân neschimbate, astfel că nu are importanță pe ce față se vor pune alimentele.

Ce este aluminiul?

Aluminiul este unul dintre cele mai cunoscute elemente chimice. Notat cu simbolul Al, aluminiul se găsește în stare naturală sub forma mineralelor, dintre care amintim silicații, silicoaluminații (feldspat, mică, argile), criolitul (fluoaluminat de sodiu), bauxita, corindonul.

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

Aluminiul este un bun conducător electric și termic, fiind folosit în industria electrochimică sub formă de sârmă, înlocuind conductoarele electrice din cupru, care sunt mai scumpe.

Folie aluminiu

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot