De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

21.02.2024
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!

Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a evita o cacofonie (asociație neplăcută de sunete).

Înainte de orice, cei care abuzează de formularea „ca și” ar trebui să știe că în limba română cacofonia nu este interzisă. Scriitorul Radu Paraschivescu explică pentru site-ul digi24.ro de ce alăturarea celor două prepoziții „ca” și „și” este total nepotrivită:

„Ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte. O greşeală grosolană, care se propagă îngrijorător. Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.

De ce nu se limitează oamenii la prepoziția „ca”?

Răspunsul la această întrebare este dat tot de lingvistul Paraschivescu: „Multor oameni li se pare că un simplu „ca” e insuficient şi trădează o anumită sărăcie de vocabular şi de mijloace de exprimare. În schimb, după logica şchioapă a aceloraşi oameni (mai cu seamă a vorbitorilor din Ardeal şi din Banat, unde s-a declanşat această manie), „ca şi” denotă, vezi Doamne, rafinament, pedanterie, eleganţă şi grijă pentru buna exprimare. În realitate, bineînţeles, lucrurile stau exact pe dos. „Ca” este varianta corectă, „ca şi” e o ţopenie lexicală şi nimic mai mult”.

Cum evităm cacofoniile?

Conform lingviștilor, pentru a evita o cacofonie, metoda recomandată este reformularea frazei folosind sinonime ale cuvintelor care formează acele cacofonii. De exemplu: „DaCĂ CArtea îmi place, o voi cumpăra”. „Dacă romanul îmi place, îl voi cumpăra”.

Când utilizăm în mod corect sintagma „ca și”?

Sintagma „ca și” este o locuțiune pe care o utilizăm corect atunci când vrem să facem o comparație:

Mă adresez ție ca și altora.

Lui, ca și ție, i-am prezentat opiniile mele.

Dificultățile apar din cauza faptului că putem folosi tot pentru a exprima comparații și termenul simplu „ca”. Putem spune, în anumite contexte: Am procedat ca tine.

Același termen, „ca” poate fi folosit însă și pentru a exprima calitatea cuiva:

Ca director al companiei, și-a exprimat intenția de a face câteva schimbări. (În calitate de director…)

 Îți vorbesc acum numai ca un simplu om. (în calitatea unui simplu om)

Se întâmplă însă ca utilizarea lui „ca” să dea naștere unor cacofonii, iar vorbitorii, din dorința de a evita această greșeală, îl substituie pe „ca” prin „ca și”, creând exemple de tipul:

Ca și copil, e greu să reziști atâtea ore zilnic fără mișcare.

Vă vorbesc acum ca și constănțean.

Astfel de formulări sunt însă greșite, pentru că particula „ca și” se folosește corect pentru a exprima comparații (așa cum se menționează mai sus), iar extinderea sensului calitativ este greșită. De asemenea, greșite sunt și utilizările lui „ca și” cu sensul calității fără a se urmări evitarea unei cacofonii, situații pe care le auzim tot mai frecvent:

Fac acest gest ca și om/ ca și român etc.

 Ca și specialist în economie, avea multe sfaturi bune de oferit.

Dacă vrem să evitem o exprimare disonantă, cel mai bine este să căutăm un sinonim pentru termenul „ca” – de pildă, „drept” sau „în calitate de” sau reformulând parțial ceea ce vrem să comunicăm:

A fost consultat în calitate de specialist în economie.

A vorbit drept cetățean important al orașului nostru.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot