De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?

03.12.2021
De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?

Statuia Libertății din New York este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”, având drept scop să ureze bun venit călătoriilor pe pământ american. Statuia a fost cadoul Franței pentru Statele Unite ale Americii cu ocazia sărbătoririi a 110 ani de la independența SUA și a fost inaugurată de președintele Grover Cleveland, pe data de 28 octombrie 1886.

Statuia Libertății, cadoul Franței pentru SUA

Într-o ceremonie desfășurată la Paris, pe data de 4 iulie 1884, Statuia Libertății finalizată a fost prezentată oficial ambasadorului SUA ca o comemorare a prieteniei dintre Franța și Statele Unite ale Americii. Ideea unui asemenea monument a luat naștere în anul 1865, când istoricul francez Édouard de Laboulaye a propus realizarea unei statui care să celebreze independența SUA (1876). Până în 1870, sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi a venit cu schițe ale unei femei îmbrăcate ținând în mână o torță.

Lucrările la statuie, denumită oficial „Liberty Enlightening the World” (Libertatea iluminând lumea), au început în Franța în 1875. Un an mai târziu, torța finalizată și antebrațul stâng au fost expuse în Philadelphia și New York pentru a ajuta la strângerea de fonduri, care să ducă la terminarea statuii, potrivit history.com.

Statuia Libertăţii cântărește 225 de tone

Construită din foi de cupru ciocănite pe un cadru de oțel perfecționat de inginerul Gustave Eiffel (care s-a alăturat proiectului în 1879), Statuia Libertății finalizată avea puțin peste 46 de metri înălțime și cântărea 225 de tone când a fost terminată în 1884. După 4 iulie 1884 când a fost prezentată oficial ambasadorului SUA în Franța, statuia a fost dezasamblată și expediată la New York, unde avea să fie reconstruită cu grijă.

Între 1892 și 1954 nu mai puțin de 12 milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au fost au fost întâmpinați de Statuia Libertății, care are și acum scris la bază următorul citat devenit celebru în lumea întreagă:

Trimiteți pe-ai voștri sărmani, oropsiți, pe cei în genunchi suspinând Libertate! Pe voi, fără casă, de-acasă goniți, săraci ce-a lor țară nu-i mai încape. Făclia speranței vă cheamă, veniți!”.

Curiozități despre Statuia Libertății

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot