De ce Franța este numită „hexagon”?
Una dintre cele mai importante țări europene, dar și din lume este Franța. Cu toții am auzit despre împăratul Napoleon Bonaparte, catedrala Notre Dame, Turnul Eiffel, romanticul Paris, Parcul Disneyland sau Riviera Franceză.
Dar, câți dintre noi știm că, atunci când se face referire la acest stat, unii oameni folosesc termenul Hexagon? De ce este, oare, Franța denumită astfel?
Cu o suprafață totală de aproape 675.000 km², dintre care 551.695 km² partea continentală, iar restul teritorii extra-europene, Franța este cel mai mare stat din Europa de Vest.
Pornind de la vest în sensul acelor de ceasornic, Franța se învecinează cu Oceanul Atlantic (Golful Biscaya la vest și Canalul Mânecii la nord-vest), cu Belgia și Luxemburg la nord-est, cu Germania la nord-est și la est, cu Elveția și Italia la est, iar cu Principal Monaco, Marea Mediterană și Spania la sud și la sud-vest
Partea europeană a acestei țări este denumită Franța metropolitană, adică teritoriul continental și insulele apropiate din Oceanul Atlantic, Canalul Mânecii și din Marea Mediterană, inclusiv Corsica.
De ce Franța este numită „hexagon”?
Franța metropolitană are o suprafață totală de 551.659 km², Franța fiind al 47-lea stat din lume. Datorită formei foarte asemănătoare cu un hexagon a acestui teritoriu, Franța mai este cunoscută și sub denumirea colocvială de Hexagon (în limba franceză: L’Hexagone).
Deși marea parte a teritoriului francez se află, cum spuneam, în vestul Bătrânului Continent, Franța mai deține și teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, în vestul și sudul Oceanului Pacific și în Antarctica.
Acest ansamblu de teritorii din afara celui metropolitan este cunoscut sub denumirea de „Franța de peste Mări” sau, mai pe scurt, „COM”. Acronimul vine de la Collectivité d’outre-mer (n.n. – Colectivitate de peste mări). Franța are în această regiune frontieră cu Brazilia, cu Surinam și o frontieră nematerializată cu Antilele Olandeze, în Insula Sf. Martin.
Foto: Wikipedia