De ce frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu?
De ce frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu? Ce e mai plăcut decât să-ți fie sete, să te trezești noaptea și să mergi la frigider de unde să poți bea apă rece, fără să fii nevoit să aprinzi lumina? Acest lucru este posibil și datorită faptului că frigiderele sunt dotate cu lumini interioare. Totuși, în mod surprinzător, doar frigiderul are bec, nu și congelatorul. De ce?
În ceea ce privește motivele pentru care o mulțime de congelatoare nu au o lumină interioară, există o varietate de teorii. Și totuși, una este cea mai plauzibilă.
„Totul se reduce la costuri și caracteristici. Deși, aparent nu este foarte costisitor un dispozitiv de iluminare în plus în congelator, producătorii vor să economisească fiecare dolar. Totodată, studiile au arătat că oamenii nu deschid congelatorul la fel de des ca frigiderul”, explică Ed Dougherty, un cunoscut tehnician de frigidere.
Acesta adaugă: „În plus, când deschid ușa de la congelator, oamenii știu exact ceea ce caută, iar în 90% din cazuri, congelatorul este deschis pe lumina zilei”.
O altă explicație ar putea fi faptul că, la congelatoarele mai vechi, există problema formării de cristale de gheață pe sursa de iluminat, provenite din umiditatea aerului introdus atunci când se deschide congelatorul. Totodată, mulți specialiști afirmă că o lumină incandescentă în congelator ar putea genera prea multă căldură, făcând sistemul extrem de ineficient.
Curiozități despre frigidere
- Înaintea freonului a existat alcoolul. Până ca inginerii și oamenii de știință să descopere utilitatea freonului pe circuitul de răcire al frigiderului modern, amoniacul și alcoolul era folosit pentru a prelungi durata alimentelor;
- Primele modele de frigidere nu erau deloc mici. De fapt, primele frigidere inventate cântăreau până la 5 tone;
- În 1922, în Statele Unite ale Americii, un frigider era de două ori mai scump decât un automobil;
- Primele frigidere din România s-au construit în anul 1956 la U.M.E.B. (Uzina de Mașini Electrice București), denumuită pe atunci „Klement Gottwald”. Aparatele frigorifice se numeau Pinguin.