De ce hamsterii își mănâncă puii?

01.08.2024
De ce hamsterii își mănâncă puii?

Printre cele mai întâlnite animale de companie se numără și hamsterii. Iubite de copii, micuțele rozătoare sunt, de obicei, dornice de atenție și pline de energie. În mod ciudat, sunt hamsteri care aleg să-și mănânce puii la puțină vreme după naștere. De ce fac asta?

De obicei, femela hamster naște 6-10 pui. Sunt cazuri, e drept, rare, când femela alege să-și mănânce unii dintre pui. Acest comportament nu se găsește decât în captivitate.

„Canibalismul în rândul hamsterilor este un semn de stres, de obicei din cauza aglomerației, neglijenței sau îngrijirii inadecvate. Adesea, hamsterii stau împreună în coșuri aglomerate și sunt forțați să concureze pentru mâncare, apă și ascunzișuri sigure”, explică pentru newsweek.com oficialii de la PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

O altă cauză este aceea că femela poate să observe o anomalie sau un semn de slăbiciune la unul dintre pui și mâncându-l se asigură că ceilalți vor supraviețui în condiții optime. Hamsterul mamă poate face acest lucru și… de foame.

„Lipsa experienței materne – femelele de rozătoare tinere își ucid uneori primul pui, mai ales dacă sunt relativ mici și nu sunt hrănite cu o dietă echilibrată”, a declarant Simon Hein, conservator la Fundația Germană pentru Fauna Sălbatică din Hamburg.

Acesta a mai spus: „Suprapopularea și luptele intraspecie – când prea multe animale se adună într-un spațiu prea mic, poate duce la atacuri și canibalism între acestea”.

Ce trebuie făcut?

Specialiștii în domeniu consideră că există câteva metode prin care se poate împiedica acest comportament radical. Așadar, este indicat ca în zona hamsterilor să fie liniște, fără zgomote puternice care să sperie femela. Din când în când este bine ca puii de hamsteri să fie numărați, însă niciodată să fie atinși. Totodată, cei care dețin hamsteri trebuie să se asigure că femela are destulă mâncare, altfel va avea tendința să își mănânce puii.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„Unde te grăbești, ce, dau năvală tătarii?” Cine erau, de fapt, tătarii?
„Unde te grăbești, ce, dau năvală tătarii?” Cine erau, de fapt, tătarii?
Tătarii au terorizat Europa sute de ani. Aceștia au jucat un rol important în istoria Europei de Est și a Asiei Centrale, fiind o populație de origine turcică. Ei sunt adesea asociați cu... citește tot
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot