Floarea de colţ este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae. Aceasta crește în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci. Floarea se găsește și în Munții Carpați și a fost declarată monument al naturii în anul 1933. Totuși, această plantă i-a enervat pe comuniști atât de mult încât autoritățile i-au interzis numele.
Planta a cărei rupere este astăzi strict interzisă în România era la începutul anilor 1900 cunoscută și sub denumirea de Floarea-Reginei. Această denumire fusese dată în cinstea Reginei Elisabeta, soția Regelui Carol I, căreia planta îi era foarte dragă.
Odată ajunși la putere, comuniștii și-au dorit să șteargă definitiv tot ceea ce ţinea de Regalitate şi monarhie astfel că au interzis denumirea rarei flori. Denumirea de Floarea Reginei a fost înlocuită cu Floare de colț. În tradiția mioritică, floarea de colț simbolizează dragostea, puritatea și fericirea. În trecut, feciorii își dovedeau curajul și bărbăția culegându-le aleselor inimilor lor flori de colț de pe crestele munților.