De ce îl urmărea Mircea Lucescu pe Nicolae Ceaușescu prin parcul Herăstrău?

03.11.2022
De ce îl urmărea Mircea Lucescu pe Nicolae Ceaușescu prin parcul Herăstrău?

Regimul comunist din România a fost unul complet nedemocratic, unde populația trebuia să respecte cu strictețe regulile impuse de partidul unic. Practic tot ceea ce era reglementat prin lege era obligatoriu, iar ceea ce nu era obligatoriu era interzis. Drept urmare, foarte mulți oameni au încercat să părăsească țara. Unii au reușit, în schimb alții au fost prinși și au plătit prețul răzvrătiri lor.

De ce era urmărit Nicolae Ceaușescu?

Pe vremea tovarășului, cine voia să părăsească țara trebuia să primească aprobare de la liderii comuniști. Ca atare, foarte puține persoane se încumetau să facă o cerere de ieșire din țară de teamă să nu fie pedepsiți. Cei care însă erau mai curajoși urmăreau să îl prindă pe Nicolae Ceaușescu prin parcul Herăstrău, în momente de relaxare, când ar fi avut o atitudine mai pozitivă.

Gheorghe Gruia, campion mondial cu naționala de handbal a României, și Mircea Lucescu doreau să plece în străinătate și aveau nevoie de aprobarea liderului comunist. Astfel că cei doi s-au gândit să îl urmărească pe Ceaușescu în parcul Herăstrău și să îi ceară permisiunea să părăsească țara.

Ştiţi ce ajunsesem să fac? Mircea Lucescu se interesa când iese Ceauşescu prin Herăstrău, că mai ieşea şi el la o mişcare, apoi mă suna. Hai George, că iese şeful diseară! Şi hop şi noi. Ăştia din garda lui ne întrebau: Ce faceţi măi băieţi? Uite şi noi la o alergare, ne antrenăm suplimentar. Noi voiam de fapt să vorbim cu el, să-l rugăm să ne lase să plecăm din ţară, că nu eram siguri dacă cererile noastre ajung la el. Securiştii nu ne credeau şi zâmbeau. Ce naiba să căutăm noi la antrenamente în Herăstrău? Dar nu prea îl prindeam pe Ceauşescu, ba ieşea coana Leana, ba alţi miniştri, a povestit Gheorghe Gruia pentru adevarul.ro.

Gheorghe Gruia a reuşit într-un final să părăsească ţara şi să ajungă în Mexic, însă după ce s-a lăsat de handbal. Se poate spune că a avut și noroc, fiindcă autoritățile de acolo au strâns din lume numai personalități pentru a revoluționa sportul din țară, iar la vremea aceea România era cea mai bună la handbal.

Mexicanii aveau atunci un preşedinte, al cărui frate a fost pus să conducă sportul din ţară. Iar el a vrut să revoluţioneze sistemul aducând cadre din ţările cu cele mai bune rezultate. A luat americani la atletism, rusoaice la gimnastică, şi tot aşa. La handbal, a întrebat: Cine sunt cei mai buni din lume? Românii, că aveam patru titluri mondiale. Ok, hai să luăm un român! Şi aşa am ajuns în Mexic, în 1978, după cinci ani de când mă lăsasem de handbal. În timpul acesta am fost profesor la Academia Militară, a adăugat Gheorghe Gruia potrivit sursei citată mai sus.

Fostul handbalist a trăit în Mexic până în anul 2015, când s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani. În ceea ce îl privește pe Mircea Lucescu, acesta a avut o carieră impresionantă ca fotbalist și, ulterior, ca antrenor. El este considerat cel mai titrat antrenor român din istorie și încă activează în acest domeniu.

Foto: animalzoo.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot