De ce în Marea Britanie se conduce doar pe partea stângă?

09.03.2018
De ce în Marea Britanie se conduce doar pe partea stângă?

Unul dintre lucrurile specifice britanicilor este faptul că în Regatul Unit al Marii Britanii automobilele au volanul pe partea dreaptă și circulația se desfășoară pe partea stângă. De ce englezii conduc pe partea stângă? În ce alte țări din lume traficul este „pe dos”? Cum s-a ajuns aici? La aceste întrebări shtiu.ro va răspunde în următoarele rânduri.

De ce în Marea Britanie se conduce pe stânga?

Nu există o explicație autentică pentru care englezii circulă pe partea stângă. Însă, un lucru e cert: majoritatea țărilor din lume unde mașinile au volanul pe dreapta au fost sau încă mai sunt colonii englezești (exemplu: India, Australia, Africa de Sud). Și în Japonia și Thailanda traficul e pe stânga, deși aceste țări nu au fost niciodată sub ocupație britanică.

E adevărat că Regina Marii Britanii conduce fără permis?

În urmă cu sute de ani, mai toți europenii circulau pe partea stângă. Istoricii amintesc faptul că în Franța aristocrații mergeau pe partea stângă, în timp ce oamenii de rând pe partea dreapta, astfel încât să se poată face diferența între categoriile sociale.

Cavalerii au avut și ei un rol foarte important, întrucât în celebrele dueluri circulau cu caii pe partea stângă. Motivul? Majoritatea erau dreptaci și astfel puteau ține sulița sau sabia mai bine în timpul duelului.

Duel cavaleri
Duel între cavaleri

Apoi, Napoleon a avut și el un rol important în bulversarea traficului, întrucât a schimbat lucrurile radical. În anul 1812, Bonaparte a dat ordin ca fiecare provincie cucerită să își schimbe direcția traficului asemeni celui din Hexagon și să circule doar pe partea dreaptă.

Anii au trecut și tendința printre națiunile europene a fost să se adapteze la traficul pe partea dreapta. Dacă nu o făcuseră deja. Cu câteva excepții, Anglia fiind cea mai semnificativă dintre acestea.

Au voie să reacționeze soldații din Garda Regală în timpul serviciului?

Britanicii au fost printre puținii care au rămas conservatori traficului pe partea stângă, lucru care s-a preluat și în coloniile din întreaga lume. Nici Malta sau Cipru nu au făcut trecerea la traficul pe dreapta. În Polonia și Italia s-a circulat pe partea stângă până în anul 1922, în Spania până în 1924, în Portugalia până în 1928, în Ungaria până în 1941, iar în Suedia până în anul 1967.

Cum a ajuns Japonia să circule pe partea stângă?

Deși nu a fost niciodată colonie britanică, în Japonia se circulă tot pe stânga și automobilele au volan pe dreapta. În anul 1872, guvernul nipon a făcut o licitație la care au participat Marea Britanie, Franța și Statele Unite pentru a construi o rețea de străzi. Marea Britanie a câștigat licitația cu pricina și, evident, britanicii au construit drumurile ca la ei acasă.

Câți oameni circulă pe partea dreaptă?

În prezent, conform statisticilor, circa 66% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 34% pe stânga. La nivel mondial există 55 de state recunoscute de ONU unde șoferii merg pe partea stângă, iar 4 sunt din Europa: Marea Britanie, Cipru, Irlanda, Malta.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot