Mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri asociază mirosul de portocale cu perioada Crăciunului. De ce copiii crescuţi în comunism aveau parte de fructe exotice doar în preajma sărbătorilor şi cum se puteau procura acestea?
În apropierea sărbătorilor, a face rost de bucate era o adevărată provocare pentru românii care trăiau în comunism. Ce să mai vorbim de alimente exotice, aşa cum sunt mandarinele, portocalele sau bananele. Erau privilegiaţi cei care ştiau pe cineva sau care aveau vreo cunoştinţă care lucra la vreun magazin al partidului sau la ICRA (Întreprinderea de Comerţ cu Ridicata pentru Produsele Alimentare). Pentru că în România se importau portocale sau banane doar de sărbători.
„Au fost ani în care se puteau cumpăra înainte de Revelion maxim 1 kg de portocale și 2-3 banane. Evident, dacă mai existau la magazine. Erau puţini cei care apucau minunatele fructe. În plus, multe dintre banane erau necoapte şi obişnuiam să le înfăşurăm în ziare şi să le punem la căldură să se coacă”, a povestit pentru shtiu.ro o româncă ce a trăit în perioada de dinainte de Revoluţie.
Aceasta a adăugat: „Pentru că cei mici ar fi dorit portocale şi în restul anului, mulţi dintre ei erau minţiţi de către părinţi că portocalele cresc doar iarna. Cei mici nu aveau voie să mănânce toate fructele dintr-o dată şi era indicat să păstreze şi pentru zilele următoare”.
În realitate, în ţările din sudul Europei (de unde România a importat şi importă portocale), perioada cea mai bună de cumpărat portocale este între lunile noiembrie şi martie, când aceste citrice sunt culese. Totuşi, de ani buni, portocalele se coc pe tot parcursul anului în ţări precum Grecia sau Spania.
România comunistă se asemăna dintr-un anumit punct de vedere cu Anglia din perioada Reginei Victoria. În acele vremuri, exista un obicei potrivit căruia portocalele se ofereau cadou de Crăciun.
Foto: Pexels.com