De ce în Franța sunt atât de mulți oameni de culoare?

20.08.2024
De ce în Franța sunt atât de mulți oameni de culoare?

Franța este una dintre țările europene cu cei mai mulți cetățeni de culoare. Deși este ilegal ca guvernul francez să colecteze informații despre originea rasială și etnică a populației sale, cifrele neoficiale arată că aproape 10% din populația din Hexagon este de culoare.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică și Studii Economice, aproximativ 3 milioane de cetățeni francezi de origine africană subsahariană trăiesc în Franța ca cetățeni naturalizați și/sau imigranți de a doua generație. Totuși, de ce sunt atât de mulți oameni de culoare în Franța?

Franța, un vast imperiu colonial

Franța a avut un imperiu colonial vast, care a inclus teritorii în Africa, Asia, și Caraibe. Între acestea, coloniile din Africa de Nord (precum Algeria, Tunisia, și Maroc) și Africa Subsahariană (precum Senegal, Mali, Coasta de Fildeș și Camerun) au fost surse principale de migrație.

O bună parte dintre africani a migrat în Franța încă din secolul al XIX-lea, de cele mai multe ori pentru a scăpa de rasismul predominant în Statele Unite ale Americii. Primul Război Mondial (1914-1918) și ascensiunea ulterioară a jazz-ului în Franța au pus bazele unei comunități africane pline de viață și au deschis porțile interpreților, scriitorilor și artiștilor de culoare.

După al Doilea Război Mondial (1939-1945), pe măsură ce coloniile din Africa au început să devină independente, mulți cetățeni din fostele colonii au emigrat în Franța, atrași de legăturile culturale și economice și de oportunitățile de muncă. Principalul avantaj al africanilor care veneau să muncească în Franța era faptul că cunoșteau deja limba. În plus, erau o forță de muncă ieftină pentru francezi.

Franța a menținut relații strânse cu fostele sale colonii, facilitând migrația africanilor. De-a lungul decadelor, Franța a devenit o societate din ce în ce mai diversă, cu comunități mari din Africa de Nord, Africa Subsahariană și alte regiuni.

Astăzi, această diversitate este evidentă în special în marile orașe franceze, cum ar fi Paris, Marsilia, Nice și Lyon.

Rasismul încă se practică pe scară largă

O cercetare realizată pe 807 francezi de culoare arată că 9 din 10 francezi de culoare sunt victime ale discriminării rasiale „des”. Discriminarea are loc în mare parte în spațiul public (41%) și la locul de muncă (31%), potrivit raportului citate de publicația Le Monde.

Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au întâmpinat dificultăți în obținerea unui interviu de angajare din cauza culorii pielii lor. Aproape la fel de mulți dintre ei au raportat un tratament nedrept în studiile lor academice, refuzuri de locuri de muncă sau dificultăți în cumpărarea sau închirierea unei case din cauza culorii pielii.

Doar un sfert dintre victime au depus plângere la poliție sau la jandarmerie după ce au fost discriminate.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot