Duminica este considerată „ziua Domnului”, căci se spune că până și Dumnezeu s-a odihnit după ce a făurit lumea întreaga săptămână. În Statele Unite însă, munca începe de duminică. Oare care să fie motivul?
În creștinism, duminca mai cunoscută și ca ziua soarelui, deoarece în Biblie scrie că Dumnezeu a spus: „Să fie lumină/ Și lumină a fost.” Pentru unele culturi însă, această zi nu are nicio legătură cu soarele și lumina. Spre exemplu, ungarii consideră duminica ziua în care se face piața și în Rusia veche era zi liberă. Pentru creștini, această zi este importantă deoarece dimineața are loc o slujbă la biserică. Atunci se adună întreaga comunitate și ascultă predicile preoților. De asemenea, duminica este importantă pentru creștini deoarece se spune că atunci Iisus a înviat. Din acest motiv, pentru unii creștini duminica este prima zi din săptămână.
Prima zi din săptămână este considerată luni. Termenul din engleză (Monday) vine de la cuvântul „moon” care înseamnă lună. Există o legendă care spune că această zi era dedicată zeiței lunii.
Pentru ei, fiecare săptămână este ca un băț deoarece are două capete ( adică sâmbăta și duminica). Alte țări care consideră ziua soarelui ca fiind prima din săptămână sunt: Canada, Brazilia, Israel și Japonia. Așadar, oamenii lucrează și în weekend (ca de exemplu, Amazon face livrări și duminica, potrivit speli.com).
În iudaism, sâmbăta mai este cunoscută și sub denumirea de „Shabbat”, care înseamnă „ziua de odihnă”. Evreii nu au voie să gătească sau să conducă iar de vineri noapte, ei nu pot aprinde lumânări. Pentru adventiști, sâmbăta se numește Sabbath. Ei se pregătesc pentru această zi de vineri, când fac curat și pregătesc mâncare pentru mesele de ziua următoare.
Sursă foto: Depositphotos.com