De ce în SUA săptămâna începe duminica?

07.12.2022
De ce în SUA săptămâna începe duminica?

Duminica este considerată „ziua Domnului”, căci se spune că până și Dumnezeu s-a odihnit după ce a făurit lumea întreaga săptămână. În Statele Unite însă, munca începe de duminică. Oare care să fie motivul?

În ce culturi este considerată duminica ultima zi din săptămână?

În creștinism, duminca mai cunoscută și ca ziua soarelui, deoarece în Biblie scrie că Dumnezeu a spus: „Să fie lumină/ Și lumină a fost.” Pentru unele culturi însă, această zi nu are nicio legătură cu soarele și lumina. Spre exemplu, ungarii consideră duminica ziua în care se face piața și în Rusia veche era zi liberă. Pentru creștini, această zi este importantă deoarece dimineața are loc o slujbă la biserică. Atunci se adună întreaga comunitate și ascultă predicile preoților. De asemenea, duminica este importantă pentru creștini deoarece se spune că atunci Iisus a înviat. Din acest motiv, pentru unii creștini duminica este prima zi din săptămână.

Prima zi din săptămână este considerată luni. Termenul din engleză (Monday) vine de la cuvântul „moon” care înseamnă lună. Există o legendă care spune că această zi era dedicată zeiței lunii.

De ce americanii spun că duminica este prima zi din săptămână?

Pentru ei, fiecare săptămână este ca un băț deoarece are două capete ( adică sâmbăta și duminica). Alte țări care consideră ziua soarelui ca fiind prima din săptămână sunt: Canada, Brazilia, Israel și Japonia. Așadar, oamenii lucrează și în weekend (ca de exemplu, Amazon face livrări și duminica, potrivit speli.com).

În ce religii este considerată sâmbăta ca fiind prima zi din săptămână?

În iudaism, sâmbăta mai este cunoscută și sub denumirea de „Shabbat”, care înseamnă „ziua de odihnă”. Evreii nu au voie să gătească sau să conducă  iar de vineri noapte, ei nu pot aprinde lumânări. Pentru adventiști, sâmbăta se numește Sabbath. Ei se pregătesc pentru această zi de vineri, când fac curat și pregătesc mâncare pentru mesele de ziua următoare.

Sursă foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot