De ce în Tokyo nu găsești coșuri de gunoi pe stradă?

23.04.2024
De ce în Tokyo nu găsești coșuri de gunoi pe stradă?

Cu o populație de aproape 40 de milioane de locuitori, Tokyo este cea mai populată zonă metropolitană din lume. În ciuda faptului că are o densitate de 4.751 de locuitori pe kilometru pătrat, capitala Japoniei este un oraș extrem de curat. Iar pentru ca tacâmul să fie complet, în Tokyo nu ai să vezi niciun coș pe stradă. De ce?

În Tokyo, lipsa coșurilor de gunoi pe străzi este o măsură de securitate adoptată în urma atentatelor teroriste cu bombe de peste două decenii.

Atacul chimic care a interzis coșurile de gunoi în Tokyo

În anul 1995, mai mulți membri ai sectei Aum Shinrikyo, au pus la cale un atac chimic. Aceștia au coborât la o oră de vârf la metrou purtând cu ei pungi de plastic umplute cu gaz sarin. Folosind vârfurile ascuțite ale unor umbrele au înțepat pungile și le-au abandonat pe podeaua vagoanelor, pentru ca gazul mortal să se împrăștie.

13 oameni au murit, iar alte câteva mii au fost intoxicate în urma inhalării vaporilor de gaz sarin (gaz inclus în prima clasă a armelor de distrugere în masă).

Atacurile au determinat autoritățile să elimine coșurile de gunoi pentru a reduce riscul de plasare a bombelor în ele.

Deși această măsură poate părea incomodă pentru cetățeni și turiști, este considerată necesară pentru menținerea securității publice. În schimb, japonezii sunt învățați să își transporte gunoiul cu ei până când ajung la locuri unde există coșuri de gunoi, cum ar fi în gări sau în parcuri, scrie site-ul timeout.com.

Mai mult, japonezii au un sistem de reciclare foarte bine pus la punct. Dacă ar avea coșuri de gunoi pe stradă, ar trebui să fie extrem de multe instalate, pentru ficare tip de gunoi în parte. În plus, diferitele tipuri de deșeuri sunt colectate în zile diferite ale săptămânii, în funcție de zona din Tokyo în care cetățenii locuiesc.

Când a fost înființat orașul Tokyo?

Orașul Tokyo a evoluat de-a lungul istoriei și a suferit numeroase schimbări în statutul său administrativ. Înființarea sa oficială ca oraș modern poate fi dată în anul 1868, odată cu Restaurația Meiji, care a marcat începutul perioadei Meiji în Japonia.

Înainte de Restaurația Meiji, Tokyo se numea Edo și era capitala șogunatului Tokugawa. Cu toate acestea, în 1868, împăratul Meiji a mutat capitala imperială de la Kyoto la Edo și a redenumit orașul Tokyo (în japoneză, 東京), care înseamnă „Capitala de Est”. Această schimbare a reflectat transformarea Japoniei într-o națiune modernă și a pus bazele pentru dezvoltarea orașului Tokyo în capitala modernă a Japoniei.

De atunci, Tokyo a crescut și s-a dezvoltat într-un oraș uriaș, devenind una dintre cele mai importante metropole din lume, cu o influență semnificativă în domenii precum economia, tehnologia și cultura globală.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot