De ce, în Turcia și țările din Orient, oamenii purtau pantofi cu vârful curbat?

de: Sorin Florea
01 03. 2021
pantofi cu varful curbat
oamenii purtau pantofi cu varful curbat

Stilul vestimentar este diferit de la o regiune la alta, însă a fost diferit și de la o perioadă istorică la alta. Îmbrăcămintea și pantofii care se purtau în vremurile trecute, nu mai sunt la modă, în prezent. Trendurile se schimbă de la un an la altul.

În principal, în istorie, îmbrăcămintea și încălțămintea era realizată în așa fel încât să fie practică, spre deosebire anii actuali, unde moda este prioritară. Un lucru inedit din trecut au fost pantofii cu vârful curbat. De ce au fost creați astfel? Totul are o explicație logică și ține de practică.

Cum au apărut pantofii cu vârful curbat?

Potrivit datelor istorice, pantofii cu vârful curbat au apărut în țările cu religie budistă: India sau Mongolia, iar ulterior, s-au extins în tot Orientul Mijlociu, în special, în Egipt. În acele vremuri, lucrurile erau inventate pentru a fi practice și mai puțin pentru a fi la modă. Drept urmare, pantofii cu vârful curbat au fost creați astfel pentru a nu permite nisipului să intre în ei. Simplu, nu-i așa?

De ce erau iubiți acești pantofi?

Acest tip de încălțăminte era foarte iubită de nobilimea din trecut. Pe lângă faptul că nu permitea nisipului să intre în ei, pantofii nu se agățau de covoarele persane, atât de apreciate la acea vreme. Se spune că cei care purtau acest tip de încălțăminte, agățau de vârful lor clopoței. Motivul era unul simplu, să sperie reptilele în timpul mersului. În plus, adepții budismului trăiesc într-o armonie perfectă cu natura și animalele, drept urmare, nu voiau să intre „în conflict” cu nicio vietate, scrie atlas-geografic.net.

Cum s-a răspândit moda pantofilor cu vârful curbat?

În Europa, acest tip de încălțăminte a fost adus de negustori și cruciați. Nobilimea a început să îi folosească, dorind să evidențieze statutul lor social și să se diferențieze de mulțime. Astfel, pantofii au început să fie împodobiți cu broderie, mărgele și pietre semiprețioae. Ba mai mult, pantofii au început să fie din ce în ce mai lungi, în funcție de importanța proprietarului.

În Anglia, lungimea pantofilor ajunsese să fie stipulată legislativ, în funcție de titlu nobiliar și statutul social. Astfel, unele clase sociale aveau pantofi de maxim 45 de cm lungime, în timp ce lorzi și regii purtau pantofi de 65 de cm lungime. În țara noastră, acest tip de încălțăminte a fost adus de turci, iar boierii noștri au fost de-a dreptul încântați de această modă.

Foto: Pinterest