Câte state, atâtea obiceiuri. Totuși, când vine vorba despre băutură și petrecerea timpului liber, băutorii de alcool de pe întreg Globul sunt obișnuiți să ciocnească sticlele sau halbele cu bere sau vin în timpul unui toast. Acest lucru nu se întâmplă și în Ungaria. Care este motivul?
Înainte de a înțelege de ce în Ungaria consumatorii de alcool nu ciocnesc paharele, trebuie să aflăm de unde vine acest obicei. În mod curios, obiceiul ciocnirii paharelor de vin provine din Roma Antică.
În acele vremuri, politicienii care voiau să scape de adversari le puneau, de cele mai multe ori, otravă în vin. Simplu și eficient, nu-i așa? Așadar, de obicei, musafirii ciocneau paharele cu vin cu gazdele lor, astfel că stropii continuțului ajungeau în paharul celuilalt, asigurându-se astfel că dacă băutura a fost otravită se va răspândi.
Și obiceiul evitării ciocniri paharelor și sticlelor în Ungaria are legătură cu istoria. În anul 1848, în timpul revoluției maghiare, când ungurii au vrut ca regatul să iasă din sfera de influență a austriecilor, aceștia din urmă au sărbătorit multe dintre victoriile cu maghiarii ciocnind berile în timpul urărilor făcute în cinstea evenimentului.
De atunci, ungurii evită să ciocnească paharele cu alcool pentru că le amintește de pierderile suferite în timpul Revoluției de la 1848. În schimb, dacă cineva dorește să se bucure de o bere în timpul unui toast, poate să spună „Egészségedre!” (nr. „În sănătatea ta!”) și să-și privească partenerul sau partenerii de masă în ochi.
Foto: Pexels.com