De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

12.06.2023
De ce își fac românii cruce când trec pe lângă biserică?

Românii sunt un popor profund religios. Biserica reprezintă locul în care oamenii renunță la viața cotidiană, apropiindu-se de spiritualitate. Totodată, lăcașul sfânt este considerat casa lui Dumnezeu, locul unde credincioșii sunt în strânsă legătură cu divinitatea. De ce de fiecare dată când oamenii trec pe lângă biserică își fac cruce?

De ce trebuie să-ți faci cruce în fața bisericii?

cruce

Creștinismul este una dintre cele mai cunoscute forme de religie din lume. Prezentă în majoritatea colțurilor lumii, aceasta este împărțită în mai multe culte, dar cele mai importante sunt catolicismul și ortodoxismul. Religia oficială a României este creștinismul ortodox, cu catedrala în București.

Încă de la naștere, oamenii sunt puși în fața bisericii prin taina botezului. Copilului i se dă un nume, fiind totodată împărtășit în numele lui Dumnezeu. De-a lungul vieții, copilul va deveni adult și va lua parte la cele mai importante etape și sărbători creștinești. Se va căsători, va fi prezent  la slujbele de Crăciun, Paște, se va spovedi și în final va fi înmormântat. În tot acest timp, credinciosul va arăta întotdeauna respect lăcașului de cult când va trece pe lângă el.

Specialiștii din biserică spun că însemnul crucii arată mărturia de credință. Acest obicei este o deprindere credincioasă din timpul Sfinților Apostoli, consemnată în scrieri. Simbolizează Sfânta Treime, cu trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci. – scrie în Tertulian, De corona, c.3, Migne, P.L, II, col. 99.

De ce catolicii și ortodoxii fac semnul diferit?

Catolicismul reprezintă a doua ramură a creștinismului. Liderul suprem pe pământ este Papa, care își are sediul în Vatican, orașul-stat din centrul Romei. Trebuie specificat că ortodocșii și catolicii fac semnul crucii în mod diferit.

În ortodoxie, semnul crucii este făcut începând cu fruntea, pieptul, umărul drept și umărul stâng. Creștinii apuseni, au modificat semnul, prin ducerea mâinii de la umărul stâng la cel drept.

Modificarea a fost adusă în secolul al XIII-lea, de către Papa Inocent al III-lea. Trecerea mâinii de la stânga la dreapta simbolizează trecerea de la păcat spre mântuire.

Foto: Pexels.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot