De ce își mușcă olimpicii medaliile de aur?

09.07.2020
De ce își mușcă olimpicii medaliile de aur?

Probabil că mulți dintre cei care urmăriți marile competiții sportive, în special Jocurile Olimpice, ați remarcat un gest bizar pe care sportivii îl fac atunci când urcă pe podiumurile de premiere. Imediat după ce li se înmânează medaliile, aceștia mimează că le mușcă, la fel cum fac copiii cu jucăriile favorite, ceea ce îi face pe spectatori să se întrebe de ce fac asta.

De ce își mușcă olimpicii medaliile de aur?

Obiceiul de a mușca monedele din aur datează încă de pe vremea când acestea erau folosite ca metodă de plată în schimbul unor bunuri. Și pentru că aurul este un metal prețios relativ moale, oamenii îl înțepau cu dinții pentru a-și putea da seama dacă moneda era falsă sau nu, informează todayifoundout.com.

În cazul de față, explicația este și mai simplă. Marii sportivi mimează că mușcă medaliile cucerite, indiferent de culoarea acestora, în primul rând pentru a-și afirma statutul de campioni, postură în care unii dintre ei se află pentru prima dată în carieră.

De asemenea, David Wallechinsky, un istoric care studiază de zeci de ani fenomenul Jocurilor Olimpice, spune că gestul respectiv este o obsesie a fotoreporterilor, care privesc acel moment ca pe o imagine simbolică a victoriei și ca pe ceva care se poate vinde mai bine, notează aceeași sursă.

Dacă vă întrebați cumva dacă vreun sportiv și-a ciobit vreodată un dinte, ei bine, acest lucru s-a întâmplat o dată, la ediția din 2010 a JO de iarnă, care a avut loc la Vancouver (Canada). Sportivul german David Moeller, vicecampion olimpic la sanie, a făcut celebrul gest că, numai că, din prea mult zel, a mușcat la propriu din medalie și și-a rupt rupt un dinte. Noroc că mama lui este medic stomatolog….

Din ce sunt fabricate medaliile care se atribuie la Jocurile Olimpice?

Ultima dată când medaliile decernate la Jocurile Olimpice au fost din aur masiv s-a întâmplat la ediția de vară de la Stockholm din 1912. Începând cu ediția următoare, medaliile nu au mai fost realizate 100% din aur.

Medaliile de aur sunt realizate din argint pur 92,5 % placat cu aur de 24k, mai precis din 494 grame de argint şi doar şase grame de aur. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că medaliile de aur sunt la fel cu medaliile de argint, singura diferență fiind în esență de ordin cosmetic, după cum scrie Mentalfloss.com. Asta, bineînțeles, dincolo de faptul că sportivul de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului i-a bătut pe toți rivalii…

Dacă medaliile decernate campionilor olimpici ar fi fabricate din aur masiv, Comitetul Internațional Olimpic ar trebui să cheltuiască o dată la doi ani – luând în calcul atât Jocurile Olimpice de vară, cât și cele de iarnă – aproximativ 17 milioane de dolari.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot