De ce Lacul Roșu se numește astfel?
Lacul Roşu este unul dintre cele mai frumoase și pitorești locuri din România. Situat la granița județelor Harghita și Neamț, în locul unde Transilvania se întâlneşte cu Moldova, Lacul Roșu oferă o atracţie unică: o adevărată pădure scufundată.
Lacul Roșu și povestea apariției sale
Cunoscut în zonă și sub numele de Lacul Ghilcoș, Lacul Roșu este un lac de baraj natural, format în anul 1838 ca urmare a prăbușirii unui versant din Muntele Ghilcoș, pe care localnicii l-au supranumit Muntele Ucigaș. Acest fapt este justificat şi de cutremurele produse în lunile ianuarie și februarie ale acelui an, care ar fi putut provoca alunecarea de teren, scrie Digi24.
Ce legende despre Lacul Roșu sunt cunoscute?
Dincolo de explicația geografică lansată de geologii cu privire la formarea celui mai tânăr lac natural din România, oamenii locului spun că există și o legendă despre asta, care îi are ca personaje principale pe o fată deosebit de frumoasă, Estera, și pe un băiat foarte bogat, singur la părinți.
De-a lungul anilor au apărut mai multe variante ale acestei legende. Una dintre acestea spune că cei doi s-au întâlnit la un târg din Gheorghieni, fiind dragoste la prima vedere. Tânărul voinic i-a cumpărat Esterei o basma albastră ca cerul și a rugat-o să-i fie soție.
Părinții băiatului nu au fost de acord cu căsătoria, în ciuda rugăminţilor şi a lacrimilor celor doi îndrăgostiți. Tinerii au decis să fugă în lume, iar părinţii băiatului au înnebunit de furie, blestemând-o pe fată fără să se gândească că blestemul lor îl va lovi şi pe fiul lor.
Se spune că în drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună, fiind nevoiți să se adăpostească la poalele muntelui. Legenda spune că Estera și iubitul ei au fost uciși de o stâncă uriaşă care s-ar fi prăvălit peste ei, iar sângele lor s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.
O altă variantă a legendei spune că tânărul a fost luat în armată, iar fata mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac ca să ia apă, plângând de dorul flăcăului.
Într-o zi, fata a fost zărită de un tâlhar, care a răpit-o și a fugit cu ea până la Suhardul Mic, între stâncile cu mii de fețe unde își avea el adăpostul. Acesta i-a promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat, însă fata l-a refuzat.
Se zice că, pentru a scăpa, Estera a cerut ajutorul munților, iar stâncile au auzit rugămințile acesteia. Într-o noapte de iulie s-a pornit din senin o furtună, iar o stâncă s-a prăvălit la vale îngropându-i atât pe fată, cât și pe haiduc.
În sfârșit, o a treia versiune a legendei spune că în zonă era o stână. În timpul unei furtuni, ciobanii au vrut să se adăposteacă la poalele Muntelui Ucigaş, însă stâncile desprinse din versant i-ar fi îngropat pe toți cu tot cu oile lor şi aşa a apărut lacul.
Cât de mare este Lacul Roșu?
În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini.