Luceafărul, cunoscutul poem al lui Mihai Eminescu, este o reală capodoperă a poetului și, potrivit criticilor literari, este cea mai mare realizare din literatura română. Cu cele 98 de strofe ale sale, Luceafărul este considerat de unele voci avizate ca fiind cel mai lung poem din lume, însă în realitate, Mahabharata îl depășește cu mult. Ce este, de fapt, Mahabharata?
Mahabharata este un poem antic foarte important pentru cei care urmează religia hindusă. Arjuna, unul dintre personajele principale, este un prinț războinic și un arcaș incredibil care are multe aventuri. El este, de asemenea, unul dintre cei cinci frați care se numesc Pandava. Ei sunt fiii regelui Pandu din Hastinapur și ai celor două soții ale sale.
Mahabharata este un poem epic antic în sanscrită (limbă vorbită în regiunea Indiei și Indochinei) care spune povestea regatului Kurus. Se bazează pe un adevărat război care a avut loc în secolul al XIII-lea sau al XIV-lea î.Hr. între triburile Kuru și Panchala din subcontinentul indian. Este considerată atât o relatare istorică a nașterii hinduismului, cât și un cod de etică pentru credincioși, scrie Learn Religions.
Mahabharata, cunoscut și ca marea epopee a dinastiei Bharata, este împărțit în două cărți de peste 100.000 de versuri, fiecare conținând două rânduri sau cuplete însumând mai mult de 1,8 milioane de cuvinte. Este de aproximativ 10 ori mai lung decât „Iliada”, una dintre cele mai notabile poeme epice occidentale.
Sfântul hindus Vyasa este în general creditat că a fost primul care a compilat Mahabharata, deși întregul text a fost asamblat între secolele VIII și IX î.Hr., iar cele mai vechi porțiuni datează din aproape 400 î.Hr. Vyasa însuși apare de mai multe ori în Mahabharata.
Mahabharata este împărțit în 18 parve sau cărți. Narațiunea principală urmărește cei cinci fii ai decedatului rege Pandu (Pandava) și cei 100 de fii ai regelui orb Dhritarashtra (Kaurava), care s-au opus în război pentru posesia regatului strămoșesc Bharata de pe râul Ganga în nord-centrul Indiei. Figura principală din epopee este zeul Krishna.
O mare parte din acțiunea din Mahabharata este însoțită de discuții și dezbateri între personajele textului. Cea mai faimoasă predică, prelegerea de dinainte de război a lui Krishna despre etică și divinitate către urmașul său Arjuna, cunoscută și sub numele de Bhagavad Gita, este conținută în epopee.
Foto: Wikipedia, Deposit Photos