Ca orice rețea mai mult sau mai puțin ortodoxă și mafia are o istorie. Povestea Mafiei a început acum câteva sute de ani în… Sicilia. Mafia este o rețea de grupuri criminale organizate cu sediul în Italia și America care a evoluat de-a lungul secolelor în Sicilia, o insulă condusă până la mijlocul secolului al XIX-lea de un lung șir de invadatori străini. Sicilienii s-au unit în diferite comunități pentru a se proteja și pentru a-și îndeplini propria justiție. În Sicilia, termenul „mafioso” sau membru al mafiei, inițial, nu avea conotații criminale și era folosit pentru a se referi la o persoană care era suspectă de activități ilegale de autoritățile centrale ale statului.
Până în secolul al XIX-lea, unele dintre aceste grupuri au apărut ca armate private, care au extorcat bani de protecție de la proprietarii de terenuri și, în cele din urmă, au devenit organizația criminală violentă cunoscută, astăzi, sub numele de Mafia siciliană. De cealaltă parte, Mafia americană, care a ajuns la putere în anii 1920, a fost o entitate separată de cea din Italia, deși împărtășește tradiții precum Omerta, un cod cunoscut de conduită și loialitate.
Timp de secole, Sicilia, o insulă din Marea Mediterană, între Africa de Nord și Italia continentală, a fost condusă de un lung șir de invadatori străini, inclusiv fenicieni, romani, arabi, francezi și spanioli. Locuitorii acestei mici insule au format grupuri pentru a se proteja de forțele de ocupație, adesea ostile. Aceste comunități, care mai târziu au devenit clanuri sau „familii”, și-au dezvoltat propriul sistem de justiție, desfășurându-și acțiunile de răzbunare în secret. Până în secolul al XIX-lea, micile armate private, cunoscute sub numele de „Mafie”, au profitat de condițiile frecvent violente și haotice din Sicilia și au luat bani de protecție de la proprietarii de pământ. Astfel, a apărut Mafia siciliană.
Mafia siciliană este una dintre cele patru rețele criminale majore cu sediul, în prezent, în Italia. Celelalte trei sunt Camorra din Napoli, Ndrangheta din Calabria și Sacra Corona Unita din Puglia, potrivit history.com.
Deși originile sale precise sunt necunoscute, termenul „Mafia” provine dintr-o expresie siciliano-arabă, care înseamnă „a acționa ca un protector împotriva aroganței celor puternici”, conform scriitorului Selwyn Raab.
În anul 1861, Sicilia a devenit o provincie din Italia, iar autoritățile centrale de la Roma au cerut ajutorul Mafiei pentru a putea stăpânii regiunea și pentru a distruge alte clanuri interlope independente. În schimbul ajutorului, puterea centrală din Italia se făcea că nu vede acțiunile Mafiei. Atitudinea libertină a avut, însă, consecințe grave pe viitor.
Clanurile mafiote și-au extins activitățile criminale și s-au înrădăcinat și mai mult în politica și economia siciliană. Mafia a devenit expertă în corupția politică și a intimidat oamenii să voteze pentru anumiți candidați, care erau, la rândul lor, datori față de Mafie. Chiar și Biserica Catolică a fost implicată cu clanurile mafiote, aceasta bazându-se pe aceste grupuri pentru a-și monitoriza proprietățile masive din Sicilia și pentru a menține fermierii în subordine.
Pentru a se întări și mai mult, clanurile siciliene au început să organizeze ceremonii de inițiere, în care noii membri făceau un jurământ de loialitate. O importanță deosebită a avut-o codul Omerta, care reflecta vechea credință siciliană, care susține că o persoană nu ar trebui să meargă niciodată la autoritățile guvernamentale pentru a căuta dreptate pentru o crimă și să nu coopereze niciodată cu autoritățile care investighează vreo faptă greșită.
Influența Mafiei în Sicilia a crescut până în anii 1920, când prim-ministrul Benito Mussolini a venit la putere și a lansat o represiune brutală împotriva mafioților, pe care îi considera o amenințare pentru regimul său fascist. Cu toate acestea, în anii 1950, Mafia a crescut din nou, când companiile de construcții susținute de grupurile criminale au dominat sectorul construcțiilor de după cel de-al Doilea Război Mondial, în Sicilia. În următoarele câteva decenii, Mafia a înflorit, extinzându-și imperiul criminal și devenind, în anii 1970, un jucător important în traficul internațional de narcotice.
Din aceste motive, agențiile de aplicare a legii au fost în mare măsură ineficiente în a opri Mafia, în prima parte a secolului al XX-lea. Cu toate acestea, în anii 1980 și 1990, procurorii din Statele Unite ale Americii și Italia au început să aplice cu succes legi dure pentru a condamna mafioții de rang înalt. În plus, unii membri ai acestor organizații criminale, pentru a evita pedepse lungi de închisoare, au început să încalce codul Omerta și au depus mărturii împotriva colegilor de breaslă. Până la începutul secolului al XXI-lea, au avut loc sute de arestări ale liderilor Mafiei, cu toate acestea, nu a fost eliminată complet și rămâne în activitate și în prezent.
Foto: marca.com și colorsofindia.media