De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

13.07.2021
De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Ziua Gnochhi este sărbătorită de argentinieni în a 29-a zi a fiecărei luni. Aceasta este ziua în care toată familia se reunește pentru a mânca împreună gnocchi de cartofi.

Gnocchi a ajuns în Argentina când imigranții italieni au început să sosească în secolul al XIX-lea, aducând cu ei rețete tradiționale de pizza, paste și ñoquis de papa sau gnocchi de cartofi.

De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Povestea tradiției este destul de simplă. 29 a lunii era chiar înainte de ziua salariului. Oamenii erau plătiți în prima parte a lunii, așa că până la sfârșitul lunii, tot ce mai rămânea în gospodărie erau cartofi și făină. Gnocchi, sau ñoquis, sunt soluția perfectă, deoarece sunt sățioase și nu sunt scumpe. 29 este și ziua în care un sfânt italian, Sfântul Pantaleon, căruia i s-au atribuit multe minuni și a fost canonizat.

Sfântul Pantaleon era un tânăr doctor care obișnuia să meargă în pelerinaje și să vindece bolnavii, iar pe sărăci să-i ajute. Legenda spune că în timp ce călătorea prin Italia, într-o seară a căutat adăpost în casa unei familii umile. În schimbul unui loc la masa lor în acea seară, el a promis un an productiv la fermă și la pescuit.

De atunci, oamenii din Italia și mai târziu din Argentina au păstrat această tradiție de a mânca gnocchi pe data de 29 a fiecărei luni.

Acum, familiile și prietenii se adună pe 29 pentru a mânca acest fel de mâncare împreună pentru noroc. Unele restaurante servesc gnocchi doar în această zi. La cină, pentru mai mult noroc și prosperitate, potrivit tradiției, toți cei de la masă primesc o monedă de peso sau un bilet sub farfuria lor, iar persoana păstrează ce a găsit acolo.

Gnocchi (Ñoquis în spaniolă) sunt făcute cu cartofi, ouă și făină ca ingrediente principale și pot fi servite cu o gamă de sosuri dintr-un sos simplu de roșii, cum ar fi marinara (numit tuco în Argentina), un sos de smântână sau chiar unt rumenit și salvie proaspătă acoperită cu parmezan.

Diferite specialități cu gnocchi

Există mai multe variante, deoarece se poate adăuga aproape orice în baza de cartofi, ouă și făină, cum ar fi piureul de dovleac sau chiar dovleac, ierburi proaspete, brânză ricotta sau spanac. Gnocchi este, de asemenea, simplu de realizat și nu sunt necesare abilitățile unui maestru bucătar, ci doar o puțină practică pentru a obține textura corectă, nu prea densă și nu atât de ușoară încât să se destrame când este fiartă.

Din cauza programului aglomerat, a activităților extracurriculare și a temelor, de-a lungul anilor, aceste mese au devenit momente în care argentinienii împărtășesc povești de familie. Ziua de 29 ale fiecărei luni este o ocazie minunată pentru a petrece timp de calitate alături de copii, aceștia fiind adesea implicați în prepararea gnocchi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot