De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

19.04.2022
De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

Fierberea și vopsirea ouălor roșii este o practică foarte populară și tradițională în pregătirea Paștelui. Ouăle sunt foarte sănătoase și sunt o sursă excelentă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Potrivit unor superstiții din popor, ouăle vopsite de Paște și sfințite de un preot pot rezista 40 de zile fără a sta la frigider. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumarea lor după o perioadă atât de lungă.

Tradiția ouălor roșii de Paște

Culoarea roșie este folosită pentru a simboliza viața, iar ouăle reprezintă învierea lui Iisus Hristos. În mod tradițional, acestea sunt vopsite în Joia Mare în pregătirea sărbătorii din Duminica Paștelui.

În mod tradițional, creștinilor nu li se permite să mănânce ouă înainte de Paște, adică în Postul Mare. Așa că, atunci când prietenii se adună pentru a sărbători Învierea Domnului, oul este vedeta zilei și reprezintă un adevărat răsfăț.

Mai mult decât atât, se fac cadou ouă în ziua de Paște. Dăruirea de ouă a devenit mai elaborată și mai luxoasă în epoca victoriană, când oamenii își dăruiau unul altuia ouă de carton pictate și pline cu cadouri.

Pictarea ouălor este o tradiție îndrăgită în care se poate implica întreaga familie. În mod tradițional, oamenii le vopsesc în culoarea roșie, pentru a reprezenta sângele lui Hristos, coaja tare a oului simbolizând mormântul sigilat și crăpătura cojii reprezentând învierea Lui din morți.

În jurul oului de Paște au apărut diverse tradiții și superstiții. Se spune că ouăle depuse în Vinerea Mare se vor transforma în diamante dacă sunt păstrate timp de 100 de ani. Unii credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate de Paști ar promova fertilitatea și ar preveni moartea subită. De asemenea, unele culturi au obiceiul de a le binecuvânta înainte de a le mânca. Se mai spune că cel care nimerește un ou cu două gălbenușuri se va îmbogăți subit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot