De ce mâncarea chinezească nu conține produse lactate?

de: Sorin Florea
03 07. 2023
mancare chinezeasca

Fiecare țară are propria ei gastronomie. Preparatele culinare unice reprezintă și ele un factor de atracție pentru turiștii din întreaga lume. China este una dintre cele mai mari civilizații din istorie. Cu toate că mâncărurile au evoluat odată cu timpul, unele lucruri par că nu se schimbă niciodată. De exemplu, chinezii nu gătesc niciodată sau aproape niciodată cu lactate. De ce oare?

De ce nu consumă chinezii lactate?

Gastronomia chinezească este una dintre cele mai vechi din lume, iar multe dintre preparatele culinare din prezent se gătesc după rețetele vechi, păstrând la fel ingredientele folosite. În mod surprinzător, mâncarea chinezească nu conține lactate deloc sau aproape deloc, obiceiul fiind unul destul de straniu pentru restul lumii.

Gastronomia din China a folosit încă din cele mai vechi timpuri alimente precum orez, legume, tofu, carne și fructe de mare. Consumul de lactate nu a fost o parte obișnuită a dietei chinezești în istorie, deoarece creșterea animalelor pentru lapte și brânză nu a fost la fel de răspândită sau accesibilă ca în alte culturi.

Astfel că în locul lactatelor, bucătăria chinezească utilizează o varietate de ingrediente pentru a conferi gust, textură și cremozitate preparatelor culinare. De exemplu, se folosește adesea sos de soia, diferite uleiuri, sosuri picante, diverse condimente și multe alte ingrediente.

Intoleranța la lactoză

În general, populația asiatică are o incidență mai mare a intoleranței la lactoză decât populațiile europene sau nord-americane. Datele oficiale internaționale arată că aproximativ 2/3 dintre asiatici nu digeră cum trebuie produsele lactate. Ca atare, aceste alimente au fost excluse mai mult sau mai puțin din dietă.

Intoleranța la lactoză este incapacitatea de a digera zahărul găsit în produsele lactate, din cauza lipsei enzimei lactase. Prin urmare, mâncarea chinezească tradițională, nu conține produse lactate, fiindcă cei mai mulți oameni au intoleranță la lactoză.

Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea globalizării bucătăria chinezească s-a diversificat foarte mult pentru a satisface și cerințele clienților străini. Astfel că, în prezent, găsim și preparate culinare care utilizează produse lactate. Cu toate acestea, mâncarea chinezească tradițională respectă rețetele vechi de sute de ani, fără lapte sau brânzeturi.

Foto: Depositphotos.com